Haber/Didar DEMİRCİ

Dünyaca ünlü Gümüldür mandalinasının Akdeniz Meyve Sineğinden korunması için İzmir İl Tarım Müdürlüğü harekete geçti. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) de desteğiyle hayata geçen “Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması” adlı proje kapsamında Seferihisar, Menderes ve Selçuk üreticisine toplamda 2 bin 500 adet tuzak dağıtıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik ve Menderes Tarım İlçe Müdürü Oktay Sezgin proje kapsamında Menderes Belediyesi Gümüldür Çok Amaçlı Salonu’nda üretici ile bir araya geldi. Aynı zamanda ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ projesinin tanıtımının da yapıldığı organizasyonda 100 mandalina üreticisine ‘iyi tarım uygulamaları’ belgeleri dağıtıldı.

REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAMALIYIZ

Türkiye’de 2021 yılında 1 milyon 585 bin ton mandalina üretimi yapıldığını açıklayan EİB Yaş Meyve Sebze Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, sektöre ilişkin önemli noktalara değindi. Uçak, “Ülkemiz 2021 yılında üretilen mandalinanın 930 bin tonunu ihraç etmiştir. Toplam mandalina ihracatımızla ülkemize 453 milyon dolarlık ihracat geliri kazandırdık. Toplam Türkiye narenciye ihracatı 934 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu kadar yüksek değerde ihracatımızın olması bizleri tabi ki mutlu ediyor. Ancak bu rakamların artması için dünya pazarında rekabet üstünlüğü sağlamamız gerekiyor. Bu üstünlüğün sağlanması için kalite yönünden ithalatçı firmaların taleplerine uygun ürünler yetiştirmeliyiz ayriyeten kalıntısız ve ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız. Üreticilerimizin her alanda desteklenmesinin ihraç ürünlerimize sağlanacak katma değer açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” sözlerini kaydetti. İhracatçılar olarak ürünlerin daha kaliteli ve daha verimli olması için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirten Uçak, “Her zaman üreticimizin yanında olmak isteriz” dedi. Uçak, bundan sonraki desteklemelerinin iyi tarım üretimi yapan üreticilere olacağını da açıklayarak, “İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz ve Selçuk, Menderes, Seferihisar ilçelerinde bulunan mandalina üreticilerine yönelik 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' Projesi’nin başlayacağı müjdesini sizlerle paylaşmak istedik” sözlerini kaydetti.

YETER Kİ ÜRETMEYE DEVAM EDİN

Tarımın her geçen gün daha da kıymetlendiğine vurgu yaparak sözlerine başlayan İzmir İl tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özer, “Tarım, sadece bu ülkenin değil dünyanın geleceği. Bu projelerle kendi geleceğimizi garanti altına alıyoruz. Üretimleriniz için teşekkür ediyorum. Üretim yapabilmeniz için girdi maliyetlerinin yüksek olduğu bir dönemde elimize kazmayı küreği alarak sizlere destek vermeye devam edeceğiz. Yeter ki siz üretmeye devam edin. İzmir 12 bin kilometrekare yüzölçümü, 3,8 milyon dönüm tarım arazisiyle bu ülkenin lokomotif bir şehri. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir sezonda 3 ürünün üretildiği nadir bereketli topraklardan biri. Biz İzmir için organik tarımın doğduğu topraklar diyoruz” ifadelerini kullandı.
 

ÜRÜNÜN YÜZDE 80’İNİ YOK EDİYOR

Özer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizin ikinci sırasında olan mandalin üretiminde 27 bin ton üretimimizde menderes, 15 bin ton üretimle Seferihisar, 15 bin ton üretimle Selçuk ilçemiz, toplamda 60 bin tona yakın üretimimizle Türkiye’de ikinci olan bir ürünü üretmek çok önemli ama bitki sağlığı da üretmek kadar önemli. Bu ürünün başına musallat olan zararlıyı yok etmenin, zararını minimize etmenin yollarını paylaşıp bu zararlıyla mücadele projesi yapıyoruz. Akdeniz meyve sineği ürüne zarar verdiği zaman ürünün yüzde 80’ini yok ediyor. Daha önce 1 yılda 7-8 döl veren bu zararlı, değişen iklim koşullarıyla beraber 1 yılda 12-13 kere döl verir hale geldi. Bu zararlıyla EİB’in, bakanlığın verdiği destek ve projeleriyle gerekse 1739 personelimizle 30 ilçemizin tamamında üreticimizin yanında olarak bu projemizi hayata geçirmek istiyoruz.”