Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1500 gündür tutuklu olan yazar Ahmet Altan'ın yaptığı başvuruda hak ihlali kararı verdi. AİHM, 2016 yılında darbe girişiminden sonra tutuklanan Ahmet Altan'ın özgürlük, güvenlik hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda "Başvurucunun (Ahmet Altan) hiçbir eylemi Türk hükümetini devirmeye yönelik bir planın parçası olduğuna işaret etmiyor" ifadeleri yer aldı.

Mahkeme, Altan'ın siyasi bir nedenle yargılanıp mahkum edildiği tezini ise kabul etmedi. Karar gereği Türkiye, Altan'a manevi tazminat olarak 16 bin avro ödeyecek.

Ne olmuştu?

Altan, 23 Eylül 2016’da ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlarından tutuklanmıştı. Altan, yargılandığı davada "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay ise "darbeye teşebbüs" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozarak Altan’a "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ceza verilmesine hükmetti. Karar üzerine yerel mahkeme Altan’ı adli kontrol ile tahliye etti ancak İstanbul başsavcılığının itirazı etmesi üzerine tekrar tutuklandı.

Murat Aksoy'un Başvurusu

AİHM 2016 yılında 'örgüt üyeliği' gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Murat Aksoy hakkında da karar açıkladı. Mahkeme, Aksoy’un tutukluluğunun özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

Aksoy’un siyasi amaçlarla tutuklandığı iddiası incelemeye gerek görülmedi. Karara Türkiye’nin AİHM’deki yargıcı Saadet Yüksel şerh koydu.