Haber / Didar DEMİRCİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Yürütme Kurulu İzmir’de yaptıkları basın açıklaması ile ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptal edilmesi yönündeki taleplerini yineledi. Bostanlı Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı önünde yapılan basın açıklamasında Aile Hekimlerinin ceza yönetmeliği olarak tanımladığı ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptal edilmesi yönünde, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının iki aydır sürdürdüğü eylem ve etkinlikler karşısında Sağlık Bakanlığı’nın sessizliğini sürdürdüğü dikkat çekildi. Aile Hekimleri adına basın açıklamasını TTB AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan okurken TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ve aile hekimleri basın açıklamasında yer aldı. Basın açıklaması sonrasında hekimler, pandemi sürecinde hayatını kaybeden 449 sağlık çalışanı için bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtına beyaz karanfil bıraktı.

Hak gaspına karşı mücadele edeceğiz

Basın açıklaması öncesi söz alan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, sağlık çalışanlarının pandemide verdiği mücadeleye dikkat çekerek, “Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına ek yük bindiren, sağlık çalışanlarının onurunu kırıcı kararlar alıyor ve uygulamaya başlıyor. Bu kararlardan biri de Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği! Bu yönetmelikle ek iş yükü ortaya çıktı, iş güvencemiz ortadan kaldırıldı ve susturulmaya çalışıldık. Bize, ‘Konuşmayın, gerçekleri söylemeyin! Şeffaf değiliz, bunları ortaya çıkarmayın’ diyorlar. Biz ısrarla gerçekleri söylemek için hekim olarak görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. İşte bu yüzden ceza puanlarıyla aile hekimi arkadaşlarımızın sözleşmesi feshedilmeye çalışılıyor. Ayrıca, maaşlarımızdan kesintiler yapılmaya başladı” diye konuştu. Yönetmelik için ‘bir cezalandırma ve güvencesizleştirme yönetmeliği’ diyerek sözlerine başlayan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, ek ödemeler hakkında Sağlık Bakanlığı’na eleştirilerini sıralayarak, “Sağlık bakanlığı lirasının devalüasyona uğradığı muhakkak. Bir Türk lirası, Sağlık Bakanlığı lirasına göre 10 kat azalmış durumda demek ki” dedi. Öte yandan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da “Sağlık çalışanlarının hakkını ödemedikleri gibi bir de cezalandırma sözleşmesi hayata geçirildi” eleştirisinde bulundu.

“Gücümüzü halkımızdan alıyoruz”

TTB, yönetmeliğin iptali için yapılan tüm haklı ve meşru eylem ve etkinlikleri desteklediğini, bundan sonra da mücadelenin öncüsü ve destekçisi olacağını ilan ettiğini aktaran Sibel Uyan, “Sağlık Bakanlığı ASM çalışanlarının yönetmeliğin iptali taleplerine kayıtsız kalmış, Covid-19 salgınıyla mücadele de görev alan, aşılama da yoğun emek veren ASM çalışanlarını ilave ödeme dışında tutmayı tercih etmiş, buna karşılık ASM çalışanları Sağlık Bakanlığının ayrımcı ve emek gaspı politikalarına karşı örgütlü mücadelesiyle ek ödeme hakkı kazanmıştı. Sağlık Bakanlığı, ek ödemelerin yapıldığı şu günleri de ek ödemeleri birçok şartta bağlayıp çalışanların bir kısmına hiç ödeme yapmamış, diğer her çalışana faklı miktarlarda ödemeler yaparak süreci krize dönüştürmüştür. Yapılan ek ödemelerin şartsız tüm ASM çalışanlarına eşit ve adaletli bir şekilde emeklerinin karşılığı oranında yapılmasını bir kez daha istiyoruz. Hem ceza yönetmeliğinin iptali hem de ASM sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını alması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Halkımızın sağlık hakkı ve salgınla mücadele için sözlerimizi söylemeye, eylemlerimizi daha etkili kılmaya kararlıyız.  Halkımızın dayanışma sözlerini, davranışlarını ASM’lerde her geçen gün daha fazla görüyor, bundan güç aldığımızı bildirmek istiyoruz. Aile hekimleri ve diğer ASM çalışanlarına dayatılan baskıcı yasakçı yönetmeliğin iptali ve aşılamada katkısı olan ASM çalışanlarına yapılan ek ödemelerin şartız ve emeklerinin karşılığı olarak yapılmasında ısrar ediyor, bunun için mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğimizi ilan ediyoruz” dedi.