Bir süredir kamuoyunda tartışılan Aga Enerji'nin, tren hattının yenilenmesi için Menemen'de kurmak istediği taş ocağı tesisine DSİ önce olumsuz, 19 gün sonra ise olumlu rapor verdi

Kamuoyunda aldığı davetiyeli ihalelerle gündeme gelen, Sözcü Gazetesi yazarı Soner Yalçın'ın da köşesinde tartışmaya açtığı Bayburt Grup bünyesindeki Aga Enerji, İstanbul-İzmir hızlı tren hattı için Menemen Emiralem'e bağlı Değirmendere mevkiinde kurmak istediği taş ocağı tesisi ile yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz hafta çevreciler tarafından protesto edilen Menemen Emiralem'e kurulması planlanan taş ocağı tesisi için verilen izinler de tartışma yarattı. Taş ocağının doğa katliamına yol açacağını belirten çevreciler, bu kez de DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün, Değirmendere'de Bayburt Grup bünyesindeki Aga Enerji'nin kurmayı planladığı taş ocağı ve hazır beton tesisi için önce olumsuz görüş sunduğunu, 19 gün sonra bu kez olumlu görüş verdiğini söylediler.

NEDEN YENİ TREN HATTI
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), Menemen-Manisa demiryolunu 2 ve 3 hatlı olarak yeniden düzenlemek ve İzmir-İstanbul hızlı tren hattı için ihaleye çıktı. TCDD, bu hat için gerekli olan hammaddeyi, Süleymanlı Piknik Alanı'ndan geçen Gediz Nehri'ne yakın bir alandan sağlamayı planladı. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, kurulacak tesis için; Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, İzmir İl Tarım Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü'ne görüş sordu. Tarım alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle vatandaşların tepkisine neden olan projeye, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden vize çıktı. Müdürlük yazısında, sahanın, tali yani terk niteliğinde olduğunun tespit edildiğini ileri sürülerek bölgenin istenilen amaçla kullanılmasında sakınca olmadığı belirtti.

UYGUN DEĞİL DEDİLER
Aynı şekilde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü de, projenin kendi alanları içerisinde sorun yaratmayacağı belirtilerek, olumlu görüş sundu. DSİ ise, geçtiğimiz 16 Haziran'da kuruma olumsuz görüş bildirdi. Müdürlük, yazısında; “Projenin yapılması planlanan alanın Kuzey Doğusu'ndan Gediz Nehri geçmekte. Çalışma alanı içerisinde, paşa döküm, stoklama ve toprak depo alanı olarak planlanan sahalar içerisinde yazımız ekinde bir örneği sunulan haritadan da görüleceği üzere mavi renkle işaretli dere yatağı geçmekte. Söz konusu depolama alanlarının dere yatağı üzerinde kurulması, idaremizce uygun görülmemekte olup çalışma sahası içerisinde alternatif alanların bulunması gerekmekte” ifadelerine yer verdi.

DSİ FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ
Ancak aradan geçen 19 günün ardından DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, bu kez ikinci bir görüş yazısı daha sundu. Müdürlük, yazısında çalışma alanı içerisinde; paşa döküm, stoklama ve toprak depo alanlarının değiştirildiğini belirterek, bu değişikliği onayladıklarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirdi. Kısa sürede değişen yazı, çevrecilerin de tepkisini çekti. DSİ'nin yazısında belirtildiği gibi depolama alanlarının dere yatağına uzak bir noktada olmadığını vurgulayan çevreciler, Gediz Nehri'ne zarar verileceği görüşünde. ÇED dosyasında, çalışmalar süresince Gediz Nehri’ne mansaplanan dere yatağına hiçbir şekilde müdahale edilmeyeceği belirtilirken, derelerin serbest akışını engelleyecek her türlü faaliyetten kaçınılacağı ileri sürüldü. ÇED dosyasındaki bir diğer ayrıntı ise tesisin kurulacağı alanın Gediz Nehri Regülatörüne yalnızca 50 metre gibi bir mesafede bulunması. DSİ'nin derelere zarar vermemesi gerektiğini belirttiği tesis, dere yatağının hemen yanı başında. Olayı detayları ile aktardığımız DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, açıklama yapmadı. Umut KARAKOYUN