Sağlıkta dönüşüm politikaları sonrasında hekimlerin iş yükünün arttığına dikkat çeken İzmir Tabip Odası yaptığı açıklamada “Sağlıkta dönüşüm politikaları sonrası artan iş yükü, olumsuz çalışma koşulları, performans uygulamaları ile adaletsiz ek ödemeler ve giderek artan sağlıkta şiddet acil servis hekimlerini tüketmiş, mesleklerini bırakma noktasına getirmiştir” ifadelerine yer verdi.

Haftada 40 saatten fazla çalışma

Yapılan açıklamada acil servis hekimleri ile anket çalışması yapıldığı, ankete 330 hekimin katıldığı, katılımın yüzde 52’si İzmir, yüzde 48’i diğer illerde olduğu paylaşıldı. Acil tıp uzmanı ve asistanı, pratisyen hekimler ve acil tıp dışı uzmanlık alanlarından hekimlerden oluşan anket listesinden elde edilen verilere göre ankete katılanların %95 i haftalık 40 saatten daha fazla çalıştığı paylaşıldı. Konuyla ilgili olarak paylaşılan diğer veriler şöyle;

“Acil serviste çalışan hekimlerin sadece %4’ü mesai saatlerinde çalışırken %65 i 24 saatlik nöbetler halinde çalışmaktadır. Ankete katılanların %95 i haftalık 40 saatten daha fazla çalışmaktadır. Hekimlerin %15’i çalışırken öğle ve akşam yemeği için ara veremediğini, %42’si ise nadiren ara verebildiğini bildirmiştir. Sadece %8’i istediği zaman diliminde yıllık izin alabildiğini ifade etmektedir.”

Acil serviste çalışanlara yeterli koruma sağlanamıyor

Açıklanan anket verilerinde öne çıkan diğer konu ise salgın sürecinin yönetimi ve acil serviste çalışan sağlık çalışanlarına yeterli koruma imkanı sağlanamaması oldu. Verilere göre ankete katılanların %80 i Covid-19 salgını sürecinde acil servis çalışanlarına yeterli korunma sağlanmadığını belirtti, %86 sı ise salgın ile ilgili olarak acil serviste yeterli düzenleme yapılmadığını ifade etti. %35 i salgın sürecinde Covid 19 hastalığı geçirdiğini açıkladı.

Sadece binalar inşa ederek sağlık hizmetinde atılım yapılamaz

Açıklamada sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için yeterli personel ve yatak sayısının sağlanması gerektiğine dikkat çekildi. Konuyla ilgili olarak

“Sadece binalar inşa ederek sağlık hizmetinde atılım yapılacağı düşüncesi gerçekçi değildir. Personel sayısı ve hasta talebi göz önünde bulundurularak sağlık hizmeti planlanmalıdır. Acil servislerin kalabalıklığı sağlık hizmetlerinin planlanmasında önemli sorunlar olduğunun en önemli göstergelerinden biridir.” ifadeleri kullanıldı. Birçok metropol hastanesinde yatakların yetersiz olması nedeniyle hastalar acil servislerde uzun süreler takip edilmek zorunda kalındığı vurgulandı.

Sağlıkta Şiddet Yasası Çıksın

Sağlıkta dönüşüm programı ile artan sağlıkta şiddet acil servis hekimleri için ciddi bir güvenlik sorunu olduğu belirtildi. Acil servis hekimleri tükenmişlik yaşadığı eklendi. “Sağlıkta dönüşüm programının kışkırttığı talebin ve acil servislerin artan gereksiz iş yükünün önüne geçilmelidir.” Şeklinde yapılan açıklamada yıpranma hakkına da dikkat çekildi. Ayrıca acil servislerde çalışma standartlarının belirlenmesi, şiddet olaylarını önlemeye yönelik ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkartılması gerektiği vurgulandı.