Özel/Murat ERVİN - Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz temmuz ayında aldığı kararla kuaför, güzellik salonları ve berberler 1 Ekim pazar gününden itibaren yazları salı; kışları ise pazar günleri kapalı kalacaktı. Ağustos ayında konuyu haberleştiren 9 Eylül gazetesinin ardından sektör temsilcileri ve vatandaşlar yasağa karşı tepki gösterdi. Özellikle turizm döneminde böyle bir yazağın uygulanabilir olmadığını dile getiren İZTO Meclis Üyesi Osman Çapa, “Bu karar hem döviz kaybına hem de en fazla iş yapılan yaz döneminde vatandaşların ve işletmelerin büyük zarar görmesine neden olacaktı. 9 Eylül gazetesinin haberinin ardından İzmir Ticaret Odası Başkanımız Mahmut Özgener'in de ısrarlı takibinin ardından sorun şimdilik 3 ay yani 1 Ocak 2023'e kadar ertelendi” dedi. 

HEDEF: TAMAMEN İPTAL
İzmir Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Odası, Ankara Ticaret Odası, Bursa Ticaret Odası, Antalya ve Adana Ticaret Odası yöneticilerinin çıkan haberler sonrası biraraya geldiğini, aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olan Mahmut Özgener'in de girişimleriyle bu sonucu aldıklarını kaydeden Çapa, “TOBB aracılığıyla Ticaret Bakanımıza sorun aktarıldı. 9 Eylül Gazetesi'ne, Başkanımız Mahmut Özgener'e, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve birlikte hareket ettiğimiz diğer 6 odanın yöneticilerine sektörümüz adına çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki hedefimiz ise bu düzenlemenin tamamen rafa kalkması olacak” diye konuştu. 

İZMİR'DE 6500 İŞLETME
İzmir'de bu sektörde hizmet veren İZTO üyesi 500 işletmenin bulunduğunu; İzmir Berberler Odası ve Kuaförler Odası'na da 3'er bin esnafın kayıtlı olduğunu vurgulayan Çapa, “Eğer 1 Ekim'den itibaren bu düzenleme uygulansaydı kuaförlük, berberlik ve güzellik salonu işinden geçimini sağlayan 6 bin 500 civarında işletme çok zor durumda kalacaktı. Çünkü bu işletmelerin 1 gün kapalı kalması bile İzmir'de haftada en az 5 milyon liralık bir zarar demekti. Ayrıca devletin de vergi kaybına uğramasına neden olacaktı” ifadelerini kullandı. 

'İŞLER YAZIN AÇILIYOR'
Özellikle turizm bölgelerindeki işletmelerin yazın iş yapabildiğinin altını çizen Osman Çapa şöyle konuştu: “Yaz döneminde böyle bir kapanma gelen turistler açısından olduğu kadar ülkemize döviz girişi ve işletmelerin sürdürülebilirliği noktasında son derece olumsuz etki yapacaktı. Maalesef bu konularda bizim hiç görüşümüz alınmamıştı. Beni her gün 20-30 kişi arayıp 1 Ekim'de uygulamaya geçecek bu sistemde nasıl hareket edeceklerini öğrenmeye çalışıyordu. Bu ertelemenin ardından uygulamanın tamamen rafa kalkmasıyla hem esnafımız hem de ülkemiz kazanacak.” 

YANLIŞTI, ERTELENDİ 
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 2 aydır yapılan Meclis toplantılarında bu konunun konuşulduğuna dikkat çekerek, “Burada ilgili Federasyon'un yaptığı bir girişim söz konusuydu ve biz de bunun yanlış olduğunu dile getiriyorduk. Hem İZTO hem de TOBB olarak bu uygulamanın düzeltilebilmesi için yaptığımız çalışmaların sonuç vermesi, en azından bir süre daha ertelenmesi bizleri mutlu etti” dedi.

NE YAPACAKLAR?
Özcan Purçu (CHP İzmir Milletvekili): Kuaför ve berberlere yönelik yönetmelikte erteleme yetmez, kesin çözüm şart. Zira bu uygulama haksız rekabete yol açacak. 1 Ocak'tan itibaren pazar günleri düğünü, nişanı olan kuaföre, berbere gidemeyecek olan bu insanlar ne yapacak? Alınan erteleme kararı aslında yaşanacak mağduriyetin de kabulüdür. Haksız rekabetle mücadele ve aile saadetinin korunması amaçlı çıkartılan yönetmelik ile asıl şimdi yeni haksız rekabetler doğacak.