Soma'da, 13 Mayıs 2014'te, vardiya değişimi sırasında çıkan yangının ardından galerilerin dumanla dolmasıyla başlayan maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi için anma etkinlikleri düzenleniyor. Saat 10.00'da, Soma'daki Maden Şehitliği ve Anıtı'na gelen Maden-İş sendikası üyeleri, mezarlara karanfil bırakıp dua etti. Sendika üyelerinin yanı sıra ölen madencilerin yakınları da sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlığa geldi, Kur'an-ı Kerim okudu.

'UMUDUMUZ VAR'

Oğlu Uğur Çolak'ı olayda kaybeden İsmail Çolak, 8 yılın kendileri için zor geçtiğini belirterek, "Acılarımız ilk günkü gibi devam ediyor. Çünkü bizim verdiğimiz adalet mücadelesi, çocuklarımızla birlikte göçük altında kaldı. Biz çocuklarımızın ölümüyle alakalı davayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. Mahkemelere güvenimiz kalmadı ama umudumuz var. Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamının sorumlularının hiçbirinin tutuklu olmadığı bir süreç yaşıyoruz ama bizi savunan avukatlar tutuklandı. Avukatlarımıza da selam gönderiyoruz" dedi.

'İÇİM YANIYOR'

Faciada oğlu İbrahim Duman'ı kaybeden Zehel Duman da şunları söyledi:

"Ne hissedeyim, her zamanki gibi burukluk hissediyorum. Adalet yok, katiller dışarıya çıktı. Bizi savunan avukatlar içeri girdi, bu adalet mi? 301 kişi vefat etti. Tutuklu var mı? Yok. Senelerce mücadele verdik ama sözümüzü duyan olmadı. Anneyim, içim yanıyor." 

301 MADENCİ ANISINA YÜRÜDÜLER
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de, 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasında yakınlarını, arkadaşlarını, babalarını, eşlerini kaybeden Somalılar, mezarlık ziyaretinin ardından Cengiz Topel Meydanı'ndaki Soma Hükümet Konağı önünde toplandı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. 'Çalışmak Zulüm, Emeklilik Ölüm' yazılı pankart açan kalabalık, Atatürk Caddesi'ne takiben yürüyen grup, Beşyol'daki Madenci Heykeli'nin önüne geldi. Yol boyunca, "Soma uyuma 301'e sahip çık", "Çalışırken ölmek istemiyoruz" ve "301'i unutma, unuturma" sloganları atan kalabalık, madenciler için yoklama aldı. Yoklamada adı okunan ve yaşamını yitiren madenciler için kalabalık, 'burada' yanıtını verdi. Kalabalık daha sonra Madenci Heykeli önünde saygı duruşunda bulundu.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Ege Şube Başkanı Ferhat Akılma, "301 madencimizi şehit verdik. Ne var ki suçlular, mükafatlandırılarak cezaevinden tahliye oldular. Biz bunun hesabını, bunları serbest bırakanlara sandıkta soracağız" dedi. Ayrıca sendika yöneticileri, yürüyüşe ilginin az olmasından şikayet etti. 

Kalabalık daha sonra Soma Maden Şehitliği ve Anıtı'na geçip, yaşamını yitiren 301 madencinin mezarlarına çiçek bırakıp, dua etti. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından kalabalık sessizce ayrıldı.



ÖZEL, ŞEHİTLİĞİ ZİYARET ETTİ
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisini anmak için, Soma Maden Şehitliği ve Anıtı'na geldi. Madencilerin yakınlarıyla konuşan ve dertlerini dinleyen Özel, mezarlara karanfil bırakıp, dua etti. Özel'e, CHP Manisa milletvekilleri Bekir Başevirgen ve Vehbi Bakırlıoğlu ile Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın eşlik etti.

'GENEL BAŞKANIMIZ, SOMA DAVASININ BİR DAHA GÖRÜLECEĞİNİ SÖYLEDİ'
Maden Şehitliği'ndeki ziyaret sonrasında açıklama yapan Özgür Özel, "Acımız çok büyük. Bugün sabah İstanbul İl Başkanlığı'nda bütün milletvekillerimizle bir aradaydık. Merkez Yönetim Kurulu toplantısında buraya katılmak üzere izin aldığımızda Genel Başkanımız acılı ailelere bir kez daha selamlarını iletip, hepimizin inandığı bir gerçeği bir kez daha teyit etti ve "Söz veriyoruz, o dava bir daha görülecek" dedi. Burada geçen seneden farklı olarak, Soma'nın adalet arayışındaki davanın Yargıtay aşamasının tamamlandığı, tekrar burada görüşüldüğü ve tekrar Yargıtay'da onandığı bir süreci yaşadık. Yani Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurular hariç iç hukuk yolları tükendi. Şöyle bir gerçek var; Soma'nın katilleri ölümüne sebebiyet verdikleri her bir madenci için sadece 5 gün yatıp çıktılar. Soma davasında 2 tutuklu var; onlar madenin patlamasına sebebiyet veren kusurlular değil, hayatını kaybeden şehitlerin ailelerini savunan avukatlar. Soma'da kusuru olan herkes dışarıda ama içeride avukatlar Can Atalay ve Selçuk Kozağaçlı var. İkisi ayrı ayrı tarihlerde aileler için çok önemli mücadele verdiler. Aileler ve hepimiz onlardan razıyız. Cezaevinde olması gerekenler dışarıda ama avukatlar içeride. Bu da Soma'nın büyük çelişkisi ve bizim büyük yürek acımızdır" dedi. (DHA)
(DHA)