Türkiye'de 122 önemli bitki alanındaki 3 bin 45 ender bitki tehlike altında. Bern Sözleşmesi'ne göre mutlak korunması gereken 87 tür ise yok olmak üzere. Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın üniversitelerden bilimadamları ve uzmanlara yaptırdığı ''Türkiye'nin Önemli Bitki Alanları'' başlıklı araştırmada, 10 bini aşkın doğal çiçekli bitki ve eğrelti türünü bünyesinde barındıran Türkiye florasındaki tehdit altındaki türler, varolan tehditler ve alınabilecek önlemler belirlendi.

Uluslararası kriterler çerçevesinde belirlenen toplam 11 milyon hektarlık 122 ''Önemli Bitki Alanı'' (ÖBA) üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, 862'si Akdeniz, 171'i Ege, 471'i Doğu Anadolu, 102'si Marmara, 335'i İç Anadolu, 64'ü Güneydoğu Anadolu ve 277'si de Karadeniz Bölgesi'nde olmak üzere, 3 bin 45 ender bitkinin yok olma tehlikesi yaşadığı saptandı.
Araştırmada, Türkiye'nin endemik bitki türlerine sahip önemli ülkeler arasında bulunduğu belirtilerek, ülkemizdeki bitki çeşitliliğinin içerdiği farklı iklimler, zengin su kaynakları, büyük yükseklik farkları, çok çeşitli habitat tiplerinin buluştuğu bir konuma sahip olmasından kaynaklandığına dikkat çekildi. Türkiye'de son 30-40 yıl içerisinde doğa tahribatının giderek hızlandığı ve bazı habitat ile bitki çeşitliliğinin yok olma tehlikesialtına girdiği anlatılan araştırmada, risk altındaki bölgelere de yer verildi.

"ACİL" BÖLGELER VAR


Araştırmaya göre Marmara Bölgesi'nde toplam korunan 107 bin 576 hektarlık alanda yaklaşık 329 bitki türünün tehlike altında olduğu belirtilirken, Kuzey Saros kıyıları, Ergene Havzası, İstanbul Ağaçlı ve Kilyos Kumulları, Batı İstanbul Meraları, Sahilköy, Şile Kıyıları ve Ömerli Havzası ''çok acil'' olarak nitelendirildi.  Bu bölgedeki İğneada Longozu, Terkos-Kasatura Kıyıları, Kuzey Boğaziçi, Kefken-Karasu Kıyıları, Bozcaada Batı Burnu, Kazdağı, Kocaçay Deltası ve Uludağ'ın ''acil'' olarak gösterildiği  araştırmada, Armutlu Yarımadası, Biga ve Istranca Dağları için de ''zarar görebilir'' denildi.  Karadeniz Bölgesi'nde Yeniçağa Gölü, Yukarı Gerede ve Çoruh Vadisi''çok acil'' bölgeler olarak belirtilirken, Ilgaz Dağları, Sinop Yarımadası, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları, Kelkit Vadisi, Hacıosman Longozu da ''acil'' bölgeler arasında yer aldı.
Araştırmada, diğer bölgelerdeki ''acil'' ve ''çok acil'' yerler de şöyle sıralandı:
'Ege; Alaçatı-Zeytinli Kıyıları, Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası, Batı Menteşe Dağları, Muğla Gölköy.  Akdeniz; Köyceğiz Gölü, Dalyan, Dalaman Ovası, Patara Kumulları, Gelemiş Ovası, Sandras Dağı, Doğu Boncuk Dağları, Tahtalı Dağı, Salda Gölü, Acıgöl, Antalya Falezleri, Beyşehir Gölü, Seyhan ve Ceyhan Deltası.  İç Anadolu; Sündiken ve Ayaş Dağları, Mogan Gölü, Çankırı Jipsli Tepeleri, Akşehir ve Eber Gölleri, Tuz Gölü ve Stepleri, Karapınar ve Ereğli Ovası ile Göreme Tepeleri.  Doğu Anadolu; Gürün Vadisi, Munzur Dağları, Kop Dağı, Iğdır Ovası,Çatak Vadisi, Zapsuyu Vadisi ve Yüksekova.  Güneydoğu Anadolu; Diyarbakır Karacadağ ve Şanlıurfa Ceylanpınar stepleri.