Hazırlayan/ Engin YAVUZ

Bu gezide yolculuğumuz önce Kazdağları’na ve Hasan Boğuldu Şelalesi’ne… Edremit-Çanakkale yolu üzerinde Zeytinli kasabası sapağından 5-6 kilometrelik yolculukla ulaşılan Sutüven Şelalesi ve Hasan Boğuldu Göleti’ne uğradık önce. 1700 rakımlı Sarıkız yaylasından doğan Kızılkeçili Çayı’nın yanıbaşında doğal ürünler satan yöre sakinleri oturmuştu sıra sıra...

Küçük tezgahlarda, bu dağlarda yaylalarda üretilmiş çeşit çeşit zeytinler, zeytinyağları, her biri birer ilaç niteliğinde kurutulmuş otlar, ceviz, badem, dağ çileği, erik, bal, reçel kavanozları diziliydi. Bizim için, yöre insanı için, doğanın değerini bilen insanlar için bir yaşam kaynağı idi Kazdağları...

Bölgede yaklaşık 900 farklı bitki çeşidi yaşıyor. Üst rakımlarda karaçam, kayın, göknar,kestane, meşe, kızılağaç ve çınar ağaçları bulunuyor. Alt tabakada ise laden, erika, karaçalı, böğürtlen, sarmaşık bitkileri ile kekik, adaçayı, sumak gibi tıbbi bitkiler bol miktarda var.

Kazdağları’nda Türkiye’de başka bir bölgede olmayan, yalnızca Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinde sınırlı bir yayılış gösteren 31 nadir bitki türü var. Bu özellikleriyle Kazdağları yalnızca Türkiye’nin değil Avrupa kıtasının da en önemli bitki alanlarından birine sahip. Kazdağları yalnızca ender rastlanan bitki türleri için değil nesli tehlike altında olan hayvanlar için de önemli bir yaşam alanı. Bölgede ayı, karaca, yaban kedisi, su samuru, sincap, yarasa, kirpi, tavşan, porsuk, sansar, tilki, yaban domuzu, kartal, doğan, atmaca, şahin, keklik; akarsularda ise alabalık ve sazan türleri yaşıyor.

200 metrelik tepede

Assos’a gitmeyi hep hayal eden, bir türlü gitme fırsatı bulamayan ve gitmeyi düşünenler için, orayı önceden biraz tanımalarına yardımcı olabilmek için biraz bilgi vermekte fayda var.

Assos (Behramkale) Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi’nde, Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan bir antik kent. Tarih boyunca Yunan, Makedon, Pers dönemlerinde yerleşim gören bölge Orta Çağ'da terk edilmiş. Assos, Pavlus tarafından ziyaret edildiği için Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilir. Assos denizden 200 metre yüksekte bir tepede kuruludur. Assos Edremit körfezinin en önemli limanı, Roma ve Hellenistik dönemde ise ticaret ve kültür merkeziydi. Filozof Kleanthes Assos'ta doğdu. Assos'ta iki agora, agora tapınağı, tiyatro, hamam ve lahitler bulunmaktadır. Assos'taki tapınağa ait kabartmalar İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.. Assos günümüzde bir tatil beldesi haline geldi…

MÖ 900’lerde kurulan bu kentin en göz alıcı yeri en tepesine yapılmış olan, Dorik yapılı, Athena Tapınağı. Şehrin bir diğer turistik özelliği de tapınaktan görülen muhteşem manzaralar. Aktif olduğu zamanlarda Assos, bulunduğu bölgedeki tek büyük limana sahip olduğu için geçen gemiler sayesinde zengin olmuş. Kentin ayrıca büyük bir amfitiyatrosu da var. Günümüzde, şehrin olduğu dağın eteklerinde ve yamaçlarında kurulu Behramkale’de yaşam bütün canlılığı ile sürüyor.

Midilli’ye çok yakın

Assos,Midilli’ye o kadar yakın ki neredeyse evlerin ışıklarını bile görebilirsiniz. Assos, son yıllarda çok daha fazla öne çıkan bir tatil beldesi olmasına rağmen, Ege ve Akdeniz’deki pek çok ünlü turizm merkezine göre oldukça sakin ve gürültüden, kalabalıktan uzak. Kaz Dağları’nın hemen ucunda konumlanan beldenin havası da bir başka temiz. Assos’ta birçok yerde avcı böreğini tadabilirsiniz. Pazarda satılan kekik ve damıtılmış kekik suyundan edinmeyi, Behramkale Köyü’nün taş sokakları arasında yürümeyi ihmal etmeyin. En ünlü filozoflardan biri olan Aristo’nun hayatının bir kısmını Assos’ta geçtiğini ve Athena Tapınağı’nı ziyaret etmek için en iyi zamanın akşam üzeri olduğunu bilmeniz önemli. Assos’u son yıllarda yerli turistlerin yanında pek çok yabancı turist de tercih etmeye başladı. Ünü giderek yayılan tatil beldesinde, her zevke ve bütçeye cevap verecek pek çok konaklama tesisi bulunuyor.

Tek büyük limandı

MÖ 900’lerde kurulan bu kentin en göz alıcı yeri en tepesine yapılmış olan, Dorik yapılı, Athena Tapınağı. Şehrin bir diğer turistik özelliği de tapınaktan görülen muhteşem manzaralar. Aktif olduğu zamanlarda Assos, bulunduğu bölgedeki tek büyük limana sahip olduğu için geçen gemiler sayesinde zengin olmuş. Kentin ayrıca büyük bir amfitiyatrosu da var. Günümüzde, şehrin olduğu dağın eteklerinde ve yamaçlarında kurulu Behramkale’de yaşam bütün canlılığı ile sürüyor.

Assos,Midilli’ye o kadar yakın ki neredeyse evlerin ışıklarını bile görebilirsiniz. Assos, son yıllarda çok daha fazla öne çıkan bir tatil beldesi olmasına rağmen, Ege ve Akdeniz’deki pek çok ünlü turizm merkezine göre oldukça sakin ve gürültüden, kalabalıktan uzak. Kaz Dağları’nın hemen ucunda konumlanan beldenin havası da bir başka temiz. Assos’ta birçok yerde avcı böreğini tadabilirsiniz. Pazarda satılan kekik ve damıtılmış kekik suyundan edinmeyi, Behramkale Köyü’nün taş sokakları arasında yürümeyi ihmal etmeyin. En ünlü filozoflardan biri olan Aristo’nun hayatının bir kısmını Assos’ta geçtiğini ve Athena Tapınağı’nı ziyaret etmek için en iyi zamanın akşam üzeri olduğunu bilmeniz önemli.

Assos'ta gezilip görülecek çok tarihi mekan var. Behramkale Köyü'ndeki Hüdavendigar Camii, Tuzla Çayı üzerinde kurulmuş 600 yıllık Hüdavendigar Köprüsü, Assos Antik Kenti'nde bulunan surlar, Akropol, Nekrapol, Athena Tapınağı, Amfi Tiyatro, Gymnasium, Hamam ve Agora, Babakale yolu üzerindeki Apollon Smitheion Tapınağı bunların başlıcaları.

Kadırga Koyu, Yeşil Liman, Koruoba Sahili, Sivrice Koyu, Sokakağzı kesinlikle görülmesi ve mümkünse denize girip güneşlenerek, bir bardak limonata eşliğinde müthiş manzarayı izleyerek tadına varılması gereken yerler arasında…

Bugün gidecek bir yer arıyorsanız, Assos’a gidin…