Gölhisar Gölü, Kibyra Antik Kenti, Kodak Gölü, Paşaderesi, Kıztüydü, İmamlar Gediği, Yörük Oturağı ,Yaylacık Dağı, Emecik ve Sazak kanyonları ile Denizli Çameli Yaylası birçok doğal ve tarihi zenginliği bir arada barındırıyor. Çameli'ne 14 kilometre uzaklıktaki, çobanlar tarafından keşfedildiği söylenen Emecik Kanyonu, birkaç akarsuyun buluştuğu bir doğa harikası olarak dikkati çekiyor.

Denizli Çameli Yaylası ve çevresi hem tarihi değerleri hem de doğal güzellikleriyle son yıllarda yerli ve yabancı gezginlerin uğrak yeri haline gelen yurt köşelerimizden biri. Gölhisar Gölü, Kibyra Antik Kenti, Kodak Gölü, Paşaderesi, Kıztüydü, İmamlar Gediği, Yörük Oturağı Yaylacık Dağı, Emecik ve Sazak kanyonları fotoğraf tutkunları, kampçılar, yürüyüşçüler ve yamaç paraşütçüleri için çok keyifli seçenekler sunuyor.
Bölgenin tanıtımı için çaba gösteren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı düzenlemeler ile daha cazip hale getirilen ve iç turizmde önemi hızla artan bölgede Nisan-Ekim ayları arasında Türkiye'nin her köşesinden gelen gezginler keşif yapıyor.


RAFTİNG ALANI


Gelin Çameli Yaylası ve çevresinde bir gezintiye çıkalım, tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini birlikte tanıyalım.
Çameli yakınlarındaki Kolak Gölü, kamp alanı olarak düzenlenerek bir cazibe merkezi haline getirildi. Göl çevresine piknikçiler için oturma alanları, yürüyüş yolları, karavan ve çadırla kamp yapmak isteyenler için özel bölümler yapıldı.
Şehir merkezinin yanıbaşında bulunan ve çevredeki dağlarda eriyen kar sularını ovaya taşıyan Paşaderesi de şelalesi, mesire ve kamp alanları, dinlenme tesisleri ve doğal güzellikleriyle ilgi çekiyor. Bahar ve yaz mevsimlerinde yemyeşil ağaçların kuşatıp gölgelediği Paşaderesi, sonbaharda da sarının bütün tonlarını buluşturarak farklı bir güzelliğe bürünüyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen dere ile 9 bin metrekare genişliğe ulaşan çevresinde dinlenme ve oturma alanları oluşturuldu, çocuk oyun alanı yapıldı ve aydınlatma sistemi kuruldu.


Çameli'nin Kirazlıyayla ve Karabayır köyleri arasında bulunan ve efsanesi olan Kız Tüydü de görülmesi gereken yerlerden biri. Efsaneye göre bu yörede koyun otlatan köylü kızının peşine eşkiyalar takılır. Kız korkar ve kaçmaya başlar eşkiyalar kovalarken kız öyle bir yere gelir ki, ırmağın yatağı genişlemiştir ve karşıya atlamak zordur. Eşkiyalardan kurturabilmek için kendini karşı kıyıya atan kız, ayakları yosunlardan kayınca suya düşer ve akıntının arasında kaybolur. Kız Tüydü Türkiye'nin en güzel rafting ve trekking alanlarından biri.
İmamlar Gediği de temiz havası, Çameli Ovası'nı tepeden seyredebileceğiniz özelliği, ilkbahar ve sonbahar aylarındaki güzelliği ile günübirlik tatilcilerin uğrak yerlerinden biri.
Çameli ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Yörük Oturağı ise sessizliği ve çam ormanlarının içindeki huzurlu ortamı ile hafta sonunda keyifle dinlenebileceğiniz mesire alanlarından biri. Buradan da ilçeyi ve ovayı kuşbakışı seyretmek mümkün.Yörük Oturağı yaz mevsiminin en sıcak günlerinde serinlemek isteyenlerin en çok tercih ettikleri yerler arasında.


PARAŞÜTÇÜLER İÇİN


Çameli Ovası'na gölgeleri vuran Yaylacık Dağı 2150 metrelik yüksekliği ile bölgenin en yüksek dağlarından biri. Çam, sedir ve ardıç ormanlarıyla örtülü olan ve zengin bitki türleri ile dikkati çeken Yaylacık Dağı, dört yöne paraşütle atlama olanağı sağlayan özelliği ile yamaç paraşütçülerinin ve delta kanat sporcularının uğrak yeri. Geçen yıl Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası'nın düzenlendiği dağ kamp alanları, dağ yolları ve konaklama merkezleriyle spor merkezi haline getirildi.
Çameli'ne 14 kilometre uzaklıkta bulunan ve çobanlar tarafından keşfedildiği söylenen Emecik Kanyonu, birkaç akarsuyun buluştuğu bir doğa harikası olarak dikkati çekiyor. Kanyonun turizme kazandırılması için Çameli Belediyesi'nin çalışmaları sürüyor.
Yürüyüşçüler için birçok parkuru barındıran, içinde bir mağara, üç şelale, 3-4 metre derinliğe sahip doğal havuzları olan Sazak Kanyonu da yoğun ve zengin bitki örtüsü ve alabalıkları ile ilgi çekiyor. Kanyon, doğa sporlarıyla uğraşanlar için en uygun yer.Kirazlıyayla ve Sazak köyleri arasındaki Karabayır Çayı üzerinde, sarkıt ve dikitlerden oluşan mağarada sarkıt ve dikitlerin yüksekliği 5-6 metreye ulaşıyor.


DEPREMLE YIKILDI


Likya, Karya, Pisidya ve Frigya uygarlıklarının kesişme noktasında yer alan Kibyra Antik Kenti ise Fethiye ve Marmaris'e gelen turist gruplarının gezmeyi en çok istediği yerlerden biri. Gölhisar İlçesi'nin yanıbaşındaki antik kent Kabalis'in başkenti olarak biliniyor. Dört dilin konuşulabildiği şehrin Pisidyalılar tarafından MÖ.3.Yüzyıl'da kurulduğu biliniyor. Kibyra şehri MS. 23 yılında büyük bir depremde yıkılır. Antik kentte bulunan kalıntılar o yıllarda yapılmış yapılardan kalmadır. Kibyra'da tiyatro, stadyum, odeon, hamam, kilise ve lahitler gibi birçok sanatsal yapı yer alıyor.
Bölgenin en önemli doğal zenginliklerinden eski adı Yamadı olan Gölhisar Gölü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Sulak Alan Koruma Sahası olarak ilan edilmiş değerli bir kuş alanı.


Gölhisar Gölü’nün genişliği 7 kilometre, derinliği ise yer yer 6 metreye ulaşıyor. Göl çevresindeki sazlıklarda bol miktarda kaz, ördek ve karameke yaşadığı belirtiliyor.
Çameli ve çevresini merak ediyorsanız, İzmir'den 372 kilometrelik bir yolculuğu göze almaya değer. Yolculuğum daha da renkli olsun diyorsanız, İzmir'e Fethiye üzerinden dönün. Saklıkent'e de uğrarsınız...