HABER/ Engin Yavuz

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi ekipleri Karadeniz'de şimdiye kadar bilinmeyen göl, şelale, mağara gibi doğal zenginlikleri kayıt altına aldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ercan Oktan, Samsun’dan Artvin’e kadar olan 8 ilde yapılan çalışmalar sonucu 309 adet tescilsiz doğal miras tespit edildiğini belirterek bu proje sayesinde devletin kayıtlarında olan kadar, olmayan doğal varlığının ortaya çıkarıldığını söyledi. Türkiye’de ilk kez bu kadar kapsamlı yapılan, örnek olacak bu proje sayesinde bilinmeyen doğal varlıkların ortaya çıkarıldığını belirten Oktan, çıkartılan envanter sayesinde haritada yer almayan göller, şelaleler, mağaraların yanı sıra bir çok doğal bileşeninin ortaya çıkartıldığını belirtti.

Kimisi de yok olmuş

Yaptıkları araştırmada devletin kayıtlarında bulunan 496 olan doğal varlıktan 64 tanesinin artık olmadığını belirten Oktan şu bilgileri verdi:

“Tüm Karadeniz’de, Samsun’dan Artvin’e kadar olan 8 ilde bir çalışma başlattık. Bu çalışmada 75 bilim adamı, akademisyen, arkeolog, güzel sanatlar uzmanı, grafikerler, fotoğrafçılar, işletmeciler gibi uzmanlar vardı. Proje yaklaşık 2 yıllık arazi çalışmaları sonucu ortaya çıktı. Projede tüm Karadeniz illerinin hepsinde neler var; doğal varlık, doğal kaynak, ben bunlara doğal miras diyorum, bunları araştırdık. Gölleri, şelaleleri, anıt ağaçları, doğal yaşlı ormanları, mağaraları, doğal kaynak olarak değerlendirebileceğimiz her şeyi araştırdık. Devletin kayıtları altında olmayan sadece yöre halkının bildiği birçok doğal varlık bileşeni olduğunu gördük ve biz bunları kayıt altına almaya başladık. Böylelikle karşımıza çıkan rakam 309 oldu. Yöre halkı tarafından bilinen ancak devletin kayıtlarında olmayan doğal varlıklardan bahsediyoruz. Böylece Karadeniz’deki doğal varlıkların sayısı 741’e çıktı. Bu şu demektir devletin kayıtlarında olan kadar olmayan doğal varlığımızın olduğunu ortaya çıkardık.”

Giresun İlk sirada

Tescil edilmemiş en fazla doğal mirasın Giresun'da tespit edildiğini belirten Oktan, “Arazi çalışması yaptığımız iller Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin. Bu illerin içinde tescil edilmemiş, varlığın en çok olduğu il Giresun. 184 yeni doğal varlık belirledik. Bölgemiz biyolojik çeşitliliği bakımından son derece zengin bir bölge. Sadece Doğu Karadeniz’deki biyolojik çeşitlilik Avrupa kıtasının yedi katı kadar” diye konuştu. Proje kapsamında 31 bin kare fotoğraf çekimi yapılırken, 8 il, 99 ilçe, 410 mahallede çalışma sürdürüldü.