Geçici çözümlerle elektrik ihtiyacını gidermeye çalışan ve güneş enerjisi panellerine ihtiyaç duyan göçebe ailelerden biri de Aysel ve Ekrem Bayram çifti. Büyükşehir Belediyesi'nin "Güneş Panelleri Desteği"nden faydalanan Bayram çiftinin çadırı artık aydınlanıyor.

2024 kurban kesim bedeli ne kadar? Yurt içi yurt dışı kurban ücretleri 2024 kurban kesim bedeli ne kadar? Yurt içi yurt dışı kurban ücretleri

Sıcak yaz günlerinde buzdolabında soğuk su bulundurabilen, akşamları televizyon izleyebilen ve hayvanlarına bakım yaparken zorlanmayan Bayram çifti, güneş panelleri sayesinde elektriğe kavuşmanın rahatlığını yaşıyor. Göçebe aileler, Büyükşehir Belediyesi'nin yardımıyla karanlıktan kurtuldular.

Kutlu: "Göçebe Ailelerin Sosyoekonomik Gelişimlerini Artırmak İçin Projeyi Yürütüyoruz"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Aylin Kutlu, "Güneş Panelleri Desteği" projesinin Mersin il genelinde ve kırsalda yaşayan göçebe aileleri kapsadığını belirtti. Kutlu, "Projemiz 2023 yılı projeleri arasında yer almakta olup, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ve gezici arıcılarımıza yönelik yapılmış bir proje" dedi. Projeden faydalanan 360 kişinin 306'sının erkek, 54'ünün ise kadın olduğunu ifade etti.

Projenin kapsamıyla ilgili bilgiler veren Kutlu, "Göçebe ailelerimiz çadırda ikamet ettikleri için, çoğu zaman karanlıkta hayatlarını sürdürüyor. Bu yüzden onların sosyoekonomik yönden gelişmişliklerini artırabilmek ve onlara daha faydalı olabilmek adına bu projeyi yürüttük. Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin, gece hayvan bakımları oluyor. Bunu yapabilmeleri için de ışık kesinlikle şart" dedi.

"Projemizde Mersin genelinde başta kadınlarımız olmak üzere üreticilerimizi destekledik"

Proje kapsamında 13 ilçede hizmet verdiklerini söyleyen Kutlu, üretici kadınların desteklenmesine öncelik verdiklerini dile getirdi. "Güneş Panelleri Desteği"nden faydalanacak aileler hakkında bilgi veren Kutlu, aranacak şartlarla ilgili şunları söyledi: "Yetiştiricilerimizin Mersin ili Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne veya Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği'ne kayıtlı olmaları gerekiyor. Geçmiş yıllarda verdiğimiz güneş panellerinden faydalanan üreticilerimizin yanı sıra, bu projeden hiç faydalanmamış yeni üreticilerimize odaklandık. Arıcılarımızda en az 150 ile 300 arasında kovan sayısı bulunan yetiştiricilerimizin yanı sıra, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinde 75 ile 200 arasında hayvanı bulunan yetiştiricilerimize bu desteği sağladık."

Projenin 2024 yılında da devam edeceğini vurgulayan Kutlu, "Göçebe ailelerimizin yanı sıra, geçici arıcılarımızın da yaşam standardını yükselterek, coğrafi koşulları ön plana aldığımızda, bu standartları yükselttikleri için ileriye dönük kırsaldan kente göçün de önüne geçmiş olduk" dedi.

Bayram: "Uzun Yıllardan Beri Elektriğimiz Yoktu"

Küçükbaş hayvan yetiştirerek geçimini sağlayan ve projeden faydalanan Aysel Bayram, "Küçükbaş hayvanlarımız var. Onların etinden sütünden faydalanıyoruz, peynir yapıyoruz. Her şeyi kendimiz üretiyoruz, gelirimizi buradan kazanıyoruz" dedi. Uzun yıllardır elektrikleri olmadığını ve "Güneş Panelleri Desteği" projesini çevrelerindeki göçebe ailelerden duyduklarını söyledi. Önceden, aydınlatma için el fenerleri ve gaz lambaları kullanıyorlar ve cihazlarını şarj etmek için traktörün akülerini veya kerosen yakıyordu.

Projeden elektrik aldıktan sonra Bayram, yaşamlarındaki değişiklikleri anlattı. "Artık soğuk suyumuz var, akşamları televizyon izliyoruz, ışığımız yanıyor ve telefonlarımızı kolayca şarj edebiliyoruz. Daha önce bu fırsatımız yoktu; cihazlarımızı kullanmak için pillere veya yakacaklara bağlıydık" dedi. Elektrik aldıktan sonra daha fazla zaman geçirmek için yeni aktivitelerin de ortaya çıktığını söyleyen Bayram, "Daha önce sürekli çalışır ve erken yatardık. Şimdi televizyona bakıyoruz, vakit geçiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederim" dedi.

Kaynak: İGF