TÜRKİYE İstatistik Kurumu 2022 yılı nüfus raporuna göre Türkiye nüfusunun yüzde 67,9'u şehirlerde ikamet ediyor. Kentleşme oranlarının artması yönetimleri zorlaştırırken, yerel yönetimler dijital çözümlere odaklanıyor. Tüm bu uygulama ve çalışmalar akıllı kent başlığında tanımlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nda Akıllı Şehir, “Paydaşlar arası iş birliği ile hayata geçirilen, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanan, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gerekçelendirilen ve gelecekteki problem ve ihtiyaçları öngörerek hayata değer katan çözümler üreten daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler” olarak tanımlanıyor. Akıllı şehirler ile kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması, maliyet, enerji tasarrufu, etkili ve kaliteli hizmet ile çevre kirliliğinin azaltılması gibi faydalar sağlanıyor. Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), akıllı yaşam şemsiyesi altında tüm alanları toplayarak, günlük hayatta ihtiyacın teknolojik olarak desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor. TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, büyük şehirlerde yaşayan insanlar için tüm alanlarda ”akıllılık” ihtiyacı doğduğunu söyleyerek, “Gelişen teknoloji ile birlikte büyük veri, yapay zekâ ve loT gibi birçok yeni trend, kentsel yaşam kalitesinin artırılmasında büyük rol oynuyor. Verinin işlenmesi sayesinde akıllı otomasyon, bilişsel sistemler, derin öğrenme, robotik, makine öğrenmesi gibi yapay zekâ tabanlı teknolojilerde müthiş bir ilerleme yaşanıyor. Yapay zekâ ile entegre olan akıllı şehirler, geleceğin kazananları olacak. Elektronik sanayi ise bu teknolojilerin tamamı için olmazsa olmaz bir konumda. Bugün dünyada takım oyunu oynayanların başarılı olabildiği bir dönemdeyiz. TESİD olarak en önemli hedeflerimizden biri, firmalarımızı kurumlarla ortak bir vizyon etrafında birleştirebilmek” diyor.

İzmir Pilot Şehir Olabilir

Türkiye’nin akıllı yaşamın gerisinde olduğunu söyleyen Tunaoğlu, bunun sebebini bütünlük olmadan hareket edilmesine bağlıyor. Tunaoğlu, TESİD’in öncülüğünde Ankara ve İstanbul Sanayi Odası ile Elektronik Sanayi İş birliği Platformu'nu (ESİP) oluşturduklarını hatırlatarak, İzmir’i de bu platforma dahil edeceklerini söylüyor. Tunaoğlu, İzmir’de yapılan çalışmaları takip ettiklerini belirterek, “İzmir, akıllı şehir olmaya pilot olarak çok uygun. Bir bölge seçilerek, 5G altyapısı olan bir ilçede sensörler konularak altyapı oluşturulabilir” diyor.

Akıllı Projelerle Dijitalleşiyor

Öte yandan, “Akıllı Şehir” hedefiyle dijitalleşme yolunda önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapay zekâ ve teknoloji tabanlı uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyor. İZKA tarafından açılan Kamuda Dijital Dönüşüm Mali Destek Programı’ndan hibe almaya hak kazanan LoRaWAN, önemli akıllı yatırımlardan biri. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Yazılım Şube Başkanı İbrahimcan Gilgil farklı alanlarda çeşitli projeler yürüttüklerine işaret ederek, LoraWAN ile birçok sorunun öngörülebilir olacağını belirtiyor. Gilgil, bilgi ve iletişim altyapısının geliştirilme si ile kentsel sorunlara yeni çözümler bulunacağını anlatıyor.

Kesintisiz İnternet

Yürüttükleri projeler hakkında bilgi veren Gilgil, afetleri önlemeden tassarrufa kadar çözüm odaklı projelerini şöyle sıralıyor: “Akıllı İhbar Sistemi (AİS), Güvenli Yazdırma Sistemi, E-İşlem merkezi, Acil İzmir mobil uygulaması, Afet Portalı Projesi, ADBİS (Acil Durum Bilgi Sistemi), IOT (Aydınlatma Kontrol ve Network Altyapısı), Wizmirnet. Wİzmirnet ile ücretsiz ve kesintisiz internet hizmeti, 30 ilçenin tamamındaki 80 köyde, Karşıyaka, Göztepe, Bayraklı, Alsancak ve İnciraltı’nda, 41 tramvay, 60 otobüs, 20 vapur, 21 otobüs aktarma istasyonu ve 17 metro istasyonunda, öğrenci yurdu ve kütüphanelerimiz ile 520 noktada sağlanıyor.”

Kaynak: A. Emin Aydoğan