Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükseltmesinin ardından düzenlenen bir çevrim içi toplantıda kararın nedenlerini açıkladı. Kıdemli Direktör ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'de seçim sonrasında tutarlı politika sıkılaştırmasının sürmesini beklediklerini ifade etti.

Beklenenden Fazla Para Politikası Sıkılaşması

Morales, Fitch Ratings'in geçen yıl eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ettikleri ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardıkları dönemde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz oranında yüzde 35 seviyesinde kalacağını öngördüklerini hatırlatarak, "Ancak TCMB daha iddialı bir politika izledi ve yılın başında yüzde 45 faiz oranına ulaşarak ekonomideki genel kredi koşullarını sıkılaştırdı" dedi.

Morales, parasal sıkılaşmanın beklenenden daha ileri bir seviyeye gittiğini ancak enflasyon baskılarının güçlü kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Enflasyon Hedefi ve Rezerv Artışı

Fitch Ratings, Türkiye'de enflasyonun kısa vadede önemli bir politika zorluğu olmaya devam edeceğini ve enflasyonun düşürülmesiyle tutarlı politika sıkılaştırması beklendiğini belirtiyor. Morales, Türkiye otoritelerinin ilk hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi.

Hepsiburada, Drone ile teslimatı test ediyor Hepsiburada, Drone ile teslimatı test ediyor

Morales, politika değişikliğiyle birlikte Türkiye'nin uluslararası rezerv seviyesinde iyileşme görüldüğünü ve döviz korumalı mevduatların (DKM) büyüklüğünün önemli ölçüde azaldığını da kaydetti. Fitch Ratings, politikanın enflasyonda sürdürülebilir düşüş sağlanmasıyla tutarlı olmaya devam etmesi halinde cari açığın daralacağı ve uluslararası rezervlerde iyileşmenin süreceğini öngörüyor.

Cari Açık ve Yabancı Yatırım

Fitch Ratings, yurtdışı portföy girişinin Türk Lirası'nda değerlenme ve rezerv biriktirme hedefine katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Morales, cari açığın ise ocaktaki 37,5 milyar dolar seviyesinden bu yıl 31 milyar dolara ve 2025'te 28 milyar dolara gerilemesini beklediklerini belirtti.

Morales, ekonomi politikalarındaki değişimin Türkiye'nin uluslararası sermayeye erişimini de artırdığını ve bunun derecelendirme açısından kilit bir unsur olmaya devam edeceğini kaydetti. Fitch Ratings, Türkiye'nin yeniden yatırım yapılabilir not alması için bazı kırılganlıkların giderilmesi ve politikanın başarısına bakılması gerektiğini, bunun da temel olarak enflasyonla mücadeleye bağlı olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA