“Küçük bir mutluluk istiyorum. O kadar küçük olsun ki istemesin kimse benden onu. Ben yüreğimde, elimde, toprağımda birlikte yetişeyim hayata... Bir borcum olmasın insandan doğadan yana... Bir mutlulukki sorma gitsin... Yeter ki bir benim olsun” diyor Nazım Hikmet.

Biz de onun gibi o küçük mutluluğun peşindeyiz ama bulmak o kadar kolay mı? Dünya Mutluluk raporuna göre 156 ülke arasında 79’ncu sıradayız. Dünya Mutluluk Raporu özgürlük, cömertlik, gelir, güven, sağlıklı yaşam ve toplumsal destek, mutluluk ve topluluk ölçütlerine göre veriliyor. Rapora göre Türklerin mutluluğunun önündeki en büyük engeller, cömertliğin ve yaşam tercihleri konusunda özgürlüğün yeterli olmaması ve yolsuzluk algısı.

Türkiye İstatistik Kurumu da bu konuda araştırma yapmış. Buna göre mutluyum diyenlerin sayısı yüzde 58’den yüzde 53’e gerilemiş. En ilginci de en yüksek mutluluk oranı bir okulu bitirmeyenlerde görülüyor. Araştırmaya göre kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 74.

Vatandaş neden mutsuz? Seçim sonuçlarını saatlerce açıklamayan devletin kurumunun bu davranışından sonra sinir olan vatandaş nasıl mutlu olsun?

İşsizlik oranı yüzde 11.6'ya yükselerek en yüksek düzeye çıkarken, genç işsizlik oranı yüzde 22.3'e yükseldi. Yani 4 gençten biri işsizken gençlerimiz nasıl mutlu olur? Tarım ve hayvancılık can çekişirken çiftçi nasıl mutlu olur? Çocuğu işsiz olan gencin ailesi nasıl mutlu olur? Soğan, patates kuyruklarından sonra vatandaş nasıl mutlu olur?

Enflasyon Fransa’da 1, Slovakyada 1.1, Almanya ve Hollanda'da 1.3 iken bizde çift haneli. Şubat ayında yüzde 0.16 artarken yıllık bazda yüzde 19.67 oldu. Dar gelirli vatandaşların cebindeki para pul olurken vatandaş nasıl mutlu olur ?

İngiliz Daily Telegraf gazetesi döviz rezervlerinin azalması ve yabancı yatırımcının kaçmasıyla Türkiye’nin derin bir ekonomik krize sürüklendiği değerlendirmesinde bulundu. Şimdi önünü göremeyen iş adamı nasıl mutlu olur?

En mutlu insanların yaşadığı ülke Finlandiya. Dünyanın en iyi eğitim sistemine orada. Vatandaşlarına yüksek kaliteli bir yaşam ve güvenli bir ortam sunuyor Finlandiya. Zaten son 2 yıldır raporda üst sırada.

Yazımın başında 'Finlandiya’ya mı gidelim?' demiştim. Ne gerek var. Ülkemizi Finlandiya düzeyine çıkarmak için çalışıp üretebiliyor muyuz? Ona bakalım, ne dersiniz?

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.