Son günlerde sık sık duyuyoruz; Fakirleşerek büyüyoruz. Bu söylem TÜSİAD”a ait.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, enflasyonla mücadele uyarısında bulundu; “Enflasyonla mücadelede tüm dünya faiz artırırken, biz tersi bir politika izliyoruz. Büyüme, kalkınma için tek başına yeterli olmuyor, maalesef fakirleşerek büyüyorsunuz. Enflasyonla mücadelede tüm dünya faizleri artırarak frene basmayı tercih ederken biz uzun süredir hem kurun yükselmesine ve hesap yapılamamasına yol açan hem de tasarruf sahiplerini cezalandıran bir para politikası izliyoruz. Bundan dolayı vergi mükellefleri ve hazine gereksiz bir yükü taşımak durumunda kalıyor. Bunun sürdürülemez olduğunu ve hızla rasyonel politikalara dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz. İktisat bilimiyle ve tüm dünyadaki uygulamalarla çelişen bir yaklaşımı sürdürmemeliyiz. İzlenen ekonomi politikalarının yarattığı koşullarda gelirler hızla eriyor. Özellikle sabit gelirliler enflasyon baskısını en derinden hissediyor. Unutmayalım ki, orta sınıfı güçlü olmayan bir ülkede demokrasi zayıflar. Eşitsiz gelir dağılımı demokratik sisteme yönelik inancı zedeler.”

TÜSİAD’ın iktidarın politikalarına yönelik eleştirileri Erdoğan’ı kızdırdı. TÜSİAD Başkanı Turan’ın eleştirilerine Erdoğan’dan ‘Haddini bil’ çıkışı geldi.

Siz inandınız mı diye soruyor Profesör Yalçın Karatepe, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine.

“TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yıllık bazda yüzde 73.50 ile AKP dönemi enflasyon oranlarının zirvesine çıkmış. Meğer Mayıs’ta enflasyon yüzde 2.98 imiş. Gıda fiyatları ise sadece yüzde 1.63 artmışmış. Açıklanan bu oranlar, enflasyon hesaplaması yapan ve bunu kamuoyu ile paylaşan diğer kurumların açıkladığı oranlardan oldukça düşük. Anlaşılan enflasyon ile mücadele tanımı değişmiş, artık Merkez Bankasının görevi olmaktan çıkmış ve doğrudan “veriler” ile mücadeleye dönüşmüş ve bu görev de TÜİK’e verilmiş. TÜİK’in enflasyon sepetinde yer alan ürünlerin aylık fiyatlarını duyurduğu “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” verilerini açıklamayı bıraktı. TÜİK’in söylediği referans alınacağı için oranın “düşük” çıkması işlerine geliyor. Nereden, nasıl bakarsanız bakın, sizin maruz kaldığınız enflasyonun TÜİK’in açıkladığının çok üstünde olduğu aşikâr.”

Enflasyon büyük bir sorun. Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun düşüşe geçmeden önce, yüzde 80'e yaklaşmasını beklediklerini açıkladı.

Ekonomistlerin üzerinde durduğu en önemli konu enflasyonun düşürülmesi için para politikasındaki yanlışların hızla terk edilmesi.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.