İstanbul’da eski Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanı iki kişi, eşlerinin adına kurdukları araç kiralama şirketi aracılığıyla, sıfır otomobil satma vaadiyle 400 kişiyi 500 milyon lira dolandırdı. Şüpheliler, sosyal medyada TIR’larla getirdikleri araçları ve araç alan ünlü isimleri paylaşarak, vatandaşların güvenini kazandı. Ancak paralarını ödeyen mağdurlar, araçlarını teslim alamadı. Olay, son yüzyılın en büyük otomobil vurgunu olarak nitelendirildi.

Mağdurlar arasında vali, hakim, kaymakam ve kamu görevlileri var

Dolandırıcılık olayının mağdurları arasında vali, hakim, kaymakam, kamu görevlileri, doktor, polis, emniyet müdürleri gibi birçok meslekten insan bulunuyor. Mağdurlardan Mustafa Tok, yeni ehliyet alan eşine otomobil almak isterken 700 bin lira kaptırdığını söyledi. Tok, “İnsanlar bayilerde sıfır araç bulamayınca alternatif yollara başvurdular. Bu süreçte araç kiralayan şirketler de bunu satışa çevirmişler. Ben de 1 milyon 200 bin TL’lik bir araca talip oldum, almak istedim. Bunun 700 bin TL’sini ödedim, 500 yüz bin TL’sini ise araç teslim edildikten sonra ödeyecektim. Ancak araç teslim edilmedi. Sonra birçok mağdur olduğunu öğrendim. Ben aracı eşim için alıyordum. Eşim yeni ehliyet almıştı. Para gitti. Araç yok” dedi.

Şüpheliler halkın itibarını kazanmak için yardım ve bağış yaptılar

Mağdurların avukatlarından Şura Nur Bülbül, şüphelilerin halkın itibarını kazanmak için jandarmaya drone hediye etme, cami ve kuran kurslarına yardım, derneklere bağış gibi yöntemler kullandıklarını belirtti. Bülbül, “Türkiye’de sıfır araç bulma noktasında sıkıntıların yaşandığı bir dönemde söz konusu firma TIR’lar dolusu aracı sosyal medya hesaplarından sergiledi. Sosyal medyadan bürokratların ve hatırı sayılır siyasilerin firmadan araba alıp problem yaşamadığını gören, vatandaşlar da akın akın bu şirkete yöneldi. Ödemelerini yapmış olmalarına rağmen yüzlerce mağdur araçlarını teslim alamadı. Bu basit bir dolandırıcılık faaliyeti değildir ve son yüzyılın en büyük otomobil vurgunu olarak kayıtlara geçmiştir” diye konuştu.

İstanbul'da 'mahzen-34' operasyonu: 9 gözaltı İstanbul'da 'mahzen-34' operasyonu: 9 gözaltı

Şüpheliler bankalara teminat göstererek kredi çektiler

Bülbül, ayrıca şüphelilerin ‘Faizsiz iş yapıyoruz’ diye insanları kandırdıklarını, müşterilere satılan araçları bankalara teminat olarak gösterip 10 milyonlarca lira kredi kullandıklarını da söyledi. Bülbül, “İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın talimatıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta geniş çaplı bir operasyon başlatıldı ve tüm şüpheliler gözaltına alındı. Sulh cezaya sevk edilen şüphelilerden bir kısmı tutuklanırken Arka planda bu işi organize eden şüphelilerin eski ortakları Halil İbrahim A.'ya dokunulmaması ve bu kişilerin lüks araçlarla gezmeye devam ediyor olması hem mağdurların hem de kamuoyunun tepkisini çekmekte. Olay basit bir dolandırıcılık fa

Kaynak: HABER MERKEZİ