Haber/ Didar DEMİRCİ

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme Ödeme Yönetmeliği, sağlık çevrelerinden tepkiyle karşılanmıştı. Söz konusu yönetmeliği Emeğin Sesi sayfasında değerlendiren Genel Sağlık-İş İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Birol Kocaman, “Aslında uzun süredir çıkması beklenen, aile hekimlerinin mesleki işleyişini ve mali hükümlerini içeren Aile Hekimliği Sözleşme Ödeme Yönetmeliği, maalesef aile hekimlerinin ve aile hekimliği çalışanlarının beklentilerini karşılamamış, aksine getirilen yeni hükümlerle hak kayıplarının önü açılmıştır. Bunun en yalın örneği; daha önce pozitif performans olarak uygulanacağı deklare edilen Kronik Hastalık Takipleri'nin de negatif performans grubuna dahil edilmesidir” dedi.

Kocaman, “Aile Hekimliği birimlerinde binlerce sağlık personeline ve hizmet grubu çalışanına istihdam sağlamakla birlikte, halen çok sayıda hemşire, ebe, tıbbi sekreter açığı bulunmaktadır. Bu personelin ücretleri cari gider ödemelerinden karşılanmaktadır. Yeni yönetmelikle ortaya çıkacak olan ‘hak ediş kayıplarının artması’ buradaki istihdamı da güçleştirecektir” diye konuştu.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Uzm. Dr. Tarık Doğan da söz konusu yönetmelik hakkında şu ifadelere yer verdi: “İdarenin keyfi uygulamalarının önü açılmakta, yasalarla güvence altına alınmış olan hakların önü kapatılmaya çalışılmaktadır. Aile hekimliği çalışanları, iş güvencesinden ve insan onuruna yaraşır bir ücretten yoksun bırakılmakta, yoksulluk sınırının altında ve hatta açlık sınırında yaşamaya zorlamaktadır.”