Fikret SAVAŞ / Sosyal İş İzmir Şube Başkanı

[email protected]

DİSK'in kurulması ile birlikte işçi sınıfının mücadelesi DİSK saflarına akmaya başlamıştı. Sınıf iradesi ile kurulan konfederasyon üye bazında büyüyerek ve arkasına aldığı güç ile dönemin parlamentosundaki partileri ve sermayeyi rahatsız etmeye başlamıştı. Meclisteki siyasi partiler Sendikalar Yasası, Grev ve Lokavt Yasası'nda Türk-İş’ten DİSK’e geçişi engellemek için bir dizi yasa değişikliği önerdi. Bu değişiklik DİSK'in üye yapmasını ve işçilerin sendika seçme özgürlüğünü engellemekteydi.

Aslında 15-16 Haziran fabrikalarda ve işçi mahallelerinde süregelen gerginliğin dışa vurumu olmuştur. Konfederasyonumuz ve bağlı sendikaların aldığı karar ile 15 Haziran sabahı Anadolu ve Avrupa yakasında yürüyüşler başladı. Türkiye'nin en büyük işletmelerinde işçiler şalteri indirmiş ve örgütüne sahip çıkmak için Türk-İş üyesi yoldaşları ile akın akın İstanbul'un en büyük caddelerini ve meydanlarını zapt etmişlerdi. Eylemin büyümesinden ve daha büyük kitlelere ulaşmasından korkan sermaye, sıkı yönetim ilan ettirdi. DİSK üyesi sendikaların başkanları sıkı yönetim mahkemelerinde yargılandı. Direnişin etkisi ile Anayasa Mahkemesi yasa değişikliğini iptal etti ve rafa kalktı.12 Eylül darbesi ile iş yeri ve işkolu barajları getirildi, işçilere anayasada sendika seçme özgürlüğün var denildi. Diğer taraftan da işverenlere çoğunluğa itiraz edip mahkemeye verebilirsin denildi.

15-16 Haziran konfederasyonumuzun geleneğinden gelen kararlı duruşu, sınıf ve kitle sendikacığı anlayışı ile birlikte yöneticilerimizin, temsilcilerimizin ve iş yeri komitelerimizin mücadelesi ile zafere ulaşmıştır.

Konfederasyonumuz dün olduğu gibi bugün de bütün zorlamalara kısıtlamalara rağmen işçi sınıfının umudu olmayı sürdürüyor ve kararlı duruşundan asla ödün vermiyor.

15 -16 Haziran 1970 direnişinin 51’inci yıllında işçi sınıfına selam olsun. Bu mücadelede hayatını kaybedenleri saygı ve özlemle anıyorum.

Mücadeleniz bizlere ışık tutmaya devam edecek.

Bildiğimiz yoldan yürümeye devam edeceğiz.

Sağlıklı, güvenli ve insanca bir yaşam için;

Sendikal barajların kaldırılması, örgütlenme özgürlüğünün önünün açılması için;

Kod-29 ile tazminatsız işten atılanların önüne geçmek için;

Ücretsiz izin dayatmasına son verilmesi için;

İşçiyi emekçiyi koruyan sosyal politikalar geliştirmesi için;

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK…