Geçtiğimiz günlerde basına ve kamuoyuna İzmir İl Nüfus Müdürlüğü, Adliye, SGK, Maliye birimlerinde ve genel olarak kamu işyerlerinde korona virüs vakalarının tespit edildiğini açıklayan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, valiliğin bir an önce vatandaşı uyarması gerektiğini söyledi. Güven, valiliğin ve diğer yetkili kişilerin vatandaşı kamu binalarına gereksiz yere gelememesi gerektiği konusunda uyarmazsa, kamu binalarından korona virüsün yayılacağını ifade etti.

Çare değil

Kamuda dönüşümlü çalışma sisteminin, korona virüsün yayılımını önlemek için bir çözüm gibi gözükse de yeni sorunlar ortaya çıkarttığını, tam tersine tehlikeyi artırdığını belirten Güven, “Dönüşümlü çalışma sisteminde, mesai sırasında daha az kişinin çalışması nedeniyle kişi başı vatandaş sayısı artıyor. Artan iş yüküne yetişebilmek için personel vatandaşla daha çok temasta bulunmak zorunda kalıyor. Dönüşümlü çalışma vatandaşın da kamu işyerlerine gelişini azaltarak pandemi ile mücadelede fayda sağlar. Acilen vatandaşların randevu sistemi haricinde kamu binalarına gelmeleri engellenmeli bu süreçte tüm kamu kuruluşları randevu sistemi ve internet üzerinden hizmet vermesi sağlanmalıdır” dedi. Bayram tatilinde memleketten dönen ya da tatile gidip gelen personelde korona virüs tespit edildiğini açıklayan Güven, “Tespit edilene kadar geçen sürede personel, işini yapmaya devam ediyor. Tabi bu sırada vatandaşla da temas halinde bulunuyor ve bu durum korona virüsün yayılımına zemin hazırlıyor” diye konuştu.

Cebinden harcıyor

Pademi sürecinde uzaktan çalışabilecek durumda olan bazı kamu kurumlarında çalışanın işlerini tamamlayabilmesi için gerekli olan teknik altyapının, internet ve bilgisayar gibi kişisel ekipmanlarının temin edilmediğinin altını çizen Güven, “Çalışan kendi cebinden karşılıyor. Evdeki elektrik, internet ve telefon gibi özel kullanımlarını, kamudaki işi için kullanıyor ve haliyle bunun masraflarını da çalışan kendi cebinden karşılıyor. Bu konuyu görmezden geliyorlar” şeklinde konuştu. Öte yandan Güven, SGK’nın personeline yıl sonuna kadar kullanması için bez maske dağıttığını bildirerek, “Bu durum SGK gibi bir kurum için tam bir facia! Bez maske yerine tek kullanımlık maskelerin daha güvenilir olduğunu herkes biliyor” dedi. Güven, çalışanın kendini korona virüse karşı koruması için tek kullanımlık maskeleri de kendi cebinden karşılamak zorunda bırakıldığını ifade etti.