Haber/ Didar DEMİRCİ

PTT Sen’in İstanbul, Bursa ve İzmir’de eş zamanlı düzenlediği, ‘PTT Taşeronları Direnişe Geçiyor’ başlıklı eylemler devam ediyor. Taşeronların haklarını aramaları ve sendika kurmaları nedeniyle 1.5 yıldır mobbinge maruz kaldıklarını dile getiren PTT Sen Genel Mali Sekreteri Uğur Cengar, İstanbul’da bulunan taşeron şirketin işçilere, eylemlere katılmaları halinde işten çıkartılacaklarını bildiren bir mesaj attığını öne sürdü. İddialara göre İstanbul’daki PTT Kargo Sen üyesi olan işçilere gelen mesajda, “Arkadaşlar, şirket yetkilisi Necmin Polat’ın duyurusudur. 09.12. 2020 tarihinde PTT KARGOSEN sendikası tarafından eş zamanlı olarak İstanbul, Bursa, İzmir PTT Başmüdürlükleri'nin önünde düzenlenecek olan eyleme katılacak olan personelin Genel Müdürlük talimatıyla şirket tarafından iş akdi derhal feshedilecektir… Bilgilerinize…” denildi.

Bakanlıklara seslendi

Taşeronların direnişe geçmelerine neden olan süreci anlatan Cengar, “Bundan 1.5 sene önce 14 bin PTT taşeronu, sarı sendikalardan ya da patron sendikalarından bıkmalarından dolayı yeni bir sendika kurdular. Taşeronların kendi sendikalarını kurmalarından dolayı iş yükü arttı, baskılar, sürgünler geldi, işten çıkarmalar oldu. Günden güne iş yükü artan taşeronun pandemi döneminde yükü daha da ağırlaştı. Zaten taşeronun, çözülmesini beklediği bir yığın meselesi varken bir de üzerine çözüm arayışıyla sendikalaşıyorlar diye yeni sıkıntılar eklediler. Taşeronun yasal yollarla seslerini çıkarmasına mani olmaya çalışıyorlar. Biz eylemden önce bir çok kez müzakere yoluna gittik. Ama bizi oyalamaktan başka bir şey yapmadılar. Bir de üzerine arkadaşlarımızın bazılarını işten çıkardılar, bazılarını ise ücretsiz izne zorladılar” diye konuştu.

Cengar, konunun TBMM’ye taşınması için girişimlerde bulunduklarının altını çizerek, “Şu an bu sorunun çözümü için PTT yönetiminden gelen bir adım yok. Böyle bir tavır içerisinde değiller. Ayrıca bu konunun muhatabı 3 bakanlık vardır. Ulaştırma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. Sendikal mesele olduğu için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bir anayasal hakkın kullanımının engellenmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı, zaten PTT’nin bağlı olduğu bakanlık Ulaştırma Bakanlığı olduğu için onların meselesidir. Oralardan bir çözüm bekliyoruz. Bunlar bizim birkaç güne gideceğimizi düşünüyorlar. Karşılıklı bir sınanma olacak bu durum. Biz bu yola çıktık, haklıyız! Hakkımızı alana kadar, işten çıkarılan arkadaşlarımız işe geri alına kadar, ücretsiz izne gönderilen arkadaşlarımız işe geri çağrılana kadar ve sendikamızın üzerindeki baskı kaldırılana kadar biz buradayız. Çünkü biz 14 bin PTT işçisinin temsilcisiyiz. Buradaki işçilerden vaz geçmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.