Haber/ Didar DEMİRCİ

2020- 2021 eğitim öğretim yılına 31 Ağustos’ta başlayacak olan öğrenci, öğretmen ve velileri ilgilendiren, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı pandemi kuralları kafa karışıklığına neden oldu. Bu konuda eleştirilerini dile getiren Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve ilgili tüm kesimlerin alınan kararlarda ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, ortak hareket edilmediği takdirde daha büyük sorunların olacağına dikkat çekti.

GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR

Pandemi sürecinde okullarda sosyal mesafe ve hijyen kurallarının nasıl olacağıyla ilgili maddeleri değerlendiren Vardal, “Koruyucu ekipman malzemeleri okullarda hazır bulunmalı. Bunun için okullara ek bütçe lazım. MEB, ek bütçe ayırdı mı?” dedi. Yayınlanan rehberdeki sosyal mesafe kurallarını da değerlendiren Vardal, “4 metrekarede 1 kişi olmalı deniyor. Bir derslik en fazla 48 metrekare oluyor. 4 metrekareye 1 kişi kuralıyla bu derslikte azami 12 kişi eğitim görecek. Buraya kadar bir sorun yok gibi görülse de asıl sorun bir derslikte 30 ve üzeri sınıf mevcudu var. Bu öğrencilerden hangileri eğitim görecek? Bunu nasıl yapacaklar?” diye konuştu.

KURALLAR DEĞİŞEBİLİR

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehberin tepkilere neden olmasına karşılık, Bilim Kurulu Toplantısı sırasında konuya ilişkin gazetecilerden gelen sorulara Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Salgının seyrinde bir farklılık olmazsa 31 Ağustos'ta okullar açılmış olur. Eğer salgının seyrinde bir farklılık söz konusu olursa eğitim devam eder ama bu uzaktan eğitim tarzında, online tarzında veya hibrit farklı yöntemler olabilir. Bununla ilgili Bilim Kurulu önerisini yapar. O durumda zaten bildirilmiş olur” açıklamasını yapmıştı. Bakan Koca, "4 metrekare" kuralının her okul için önerilmediğine de dikkati çekerek, şunları söylemişti; "Okulun kapalı alanı en fazla 4 metrekare olmak üzere ve okulun da niteliği yani ilkokul, ortaokul, lise veya spor ve benzeri hareketliliğin fazla olduğu alanlar düşünülerek detaylı bir çalışma Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte yapılıyor. Önümüzdeki haftalar gereken açıklama yapılır. Her sınıfta 4 metrekareye bir kişi şeklinde bir algı olmamalı."

Öğrencilerin maskeli okula gitmesi konusuna ilişkin de Koca, "Sırasına oturduğu ana kadar maskeli olmasını önemsiyoruz ama devamında maskeyi takma zorunluluğu olsun istemiyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.