Haber / Didar Demirci

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Metro A.Ş. ve Demiryol-İş Sendikası arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri 11 Kasım 2021’de anlaşmayla sonuçlanmıştı. 627 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmede elde edilen kazanımlarla işçileri enflasyona yenik düşürmediklerini aktaran Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, ödenmeyen maaş farklarıyla ilgili Emeğin Sesi’ne konuştu. Giral, bin 500 lira promosyon ücreti, ortalama 3 bin lira ikramiyenin 31 Aralık 2021 günü ödendiğini belirterek, “Birleşmiş Sosyal Yardımlar (Halkın Bakkalı) toplam 2 bin 200 lira ödenmesi gerekiyor. Bunun 200 lirası ödendi” dedi. Ayrıca ödenmesi gereken maaş farklarının da kişi başı 14-15 bin lira olduğunu belirten Giral, ödeme için son tarihin 15 Şubat 2022 olduğunu açıkladı. Giral, “Ödenmezse diye bir şey yok. Ödenir de… 15 Şubat’ta maaş farkları yatmazsa yasal faizini alırım” diye konuştu.

ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ

Kişi başı yaklaşık 14-15 bin lira maaş farkı ve 2 bin lira sosyal yardım alacağı olduğunu vurgulayan Giral, artan enflasyon karşısında alacaklarının eridiğini dile getirdi. Giral, “İşçi alacağı toplu parayla belki yatırım yapacaktı ya da başka bir ihtiyacını kapatacaktı. Ancak ödeme geciktiği için işçinin eline geçecek para da her geçen gün enflasyon karşısında eridi. Sosyal yardımlarla ilgili de ödemenin tamamlanmasını bekliyoruz. Belediye yetkilileriyle yaptığım görüşmede ilgileneceklerini söylediler. Sabırla bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den randevu talep ettiğini dile getiren Giral, “Sayın Tunç Soyer’e konunun önemini ve hassasiyetini yeniden ileteceğim” dedi.

MAAŞLARIMIZI ALIYORUZ

‘Büyükşehir’in battığı ve çalışanların parasını dahi ödeyemediği’ hakkındaki tartışmalarla ilgili sorularımızı da yanıtlayan Giral, “Son toplu sözleşmeyle anlaştığımız zamlı maaşlarımızı alıyoruz. Bu konuda bir sorun yok. Sadece geriye dönük alacaklarımızı bekliyoruz” şeklinde konuştu. Öte yandan Giral, tüm belediye işçilerine verilen gıda yardımının İZBAN emekçisine de verilmesini talep ettiklerini söyledi.