Haber/ Didar DEMİRCİ

Kovid-19 pandemisi nedeniyle eğitim öğretimde aksaklıklar meydana geldi. Bu süreçte uzaktan eğitim, eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirirken; yüz yüze eğitime başlayanlar için de virüse yakalanma riskini doğurdu. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, geçtiğimiz gün kabine toplantısı sonrası açıklanan tam kapanma sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Vardal, tam kapanma noktasında Türk Tabipleri Birliği'nin ve bilim insanlarının daha öncesinde talep ettiğini ancak, açıklanan ve 81 il valiliğine gönderilen tam kapanma genelgesinin talep edilenden farklı olduğunu dile getirdi. Vardal, “Açıklanan tam kapanma, Türk Tabipleri Birliğinin ve bilim insanlarının söylediği kapanmaya denk düşmüyor. Yine çarklar dönüyor, işçiler çalışıyor. Bizim esasında söylediğimiz tam kapanmanın kapsamı; çarkların durması ve sosyal -ekonomik destekli bir tam kapanmaydı. Tam kapanmanın mutlaka sosyal ve ekonomik destekli olması gerekiyor. Yoksa bir kısım insanı açlığa ve sefalete mahkum etmiş olacağız. Öte yandan çarkların dönmesiyle de yine birçok insan virüs tehlikesiyle karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

Aşılama tamamlanmalı

Mart ayında kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte vakaların artacağı konusunda iktidarı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) uyardıklarını, ancak dikkate alınmadıklarını hatırlatan Vardal, “Bir çeşit aç kapa aç kapaya dönüştü okullarımızın durumu” dedi. Vardal, “Şimdi Mayıs’ın 17’sine kadar umarım vakalar Dünya Sağlık Örgütü'nün dediği oranların altında düşer ve yüz yüze eğitime başlayabiliriz. Burada bütün önlemlerin alınması gerekiyor. MEB’in bu 3 haftayı değerlendirmesi gerekiyor. Okulların hijyeni konusunda, Sağlık Bakanlığı'nın aşılaması konusunda hızlı bir süreç izlemesi gerekiyor ki 17 Mayıs’ta okulları açtığımız zaman hem sağlıklı hem de güvenli ortamlarda öğrencilerimiz ve öğretmen arkadaşlarımız eğitim faaliyetini sürdürebilsinler. Yoksa benzer bir durum yeni bir kapanmayla sonuçlanabilir. Böyle bir risk de taşıyor bu süreç kendi içerisinde” diye konuştu. Vardal, ayrıca bu süreçte okullara ihtiyaç olan atamaların yapılması gerektiğini ve kapanma sonrasına ertelenen özellikle LGS dengi sınavların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.