Haber/ Didar DEMİRCİ

Tarımsal üretimin Türkiye için büyük önem taşıdığına vurgu yapan Tarım İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Zafer Şişmanlar, pandemiyle birlikte tarımın ön plana çıkarak öneminin arttığını dile getirdi. Tarımın bu kadar önem arz etmesine karşılık, tarım işçilerinin zor şartlar altında çalıştığını ifade eden Şişmanlar, çok önceden beri var olan sıkıntıların, pandemiyle daha da arttığını söyledi. Tarım işçilerinin taşınmasından, barınmasına kadar zor şartlar altında çalıştığını vurgulayan Şişmanlar, aynı zamanda Suriyeli Mültecilerin tarım işçilerinin gelirlerinin azalmasına neden olduğunu dile getirdi.

Barınma ve temizlik

Şişmanlar, mevsimlik tarım işçilerinin taşınmasında mali kaygılar nedeniyle ya üstü açık kasalı araçların kullanıldığını ya da işçileri taşıyan servislerin, alacağı yolcu sayısından fazla olacak şekilde doldurulduğunu dile getirerek, “Devlet her ne kadar önlem alsa da kontrol noktasında zafiyet var. Tarım işçilerinin, iş için göç ettikleri yerlerde barınma şartları çok kötü! Ayrıca toplu olarak bir arada yaşamaları ve toplu seyahat ettirilmeleri söz konusu. Bu şartlarda virüsün bulaşma riski çok yüksek. Zaten pandemiden önce biz işçilerin tuvaletlerini tartışıyorduk” dedi.

Dayı başı ve göçmenler

Tarım işçilerinin çoğunun sigortasız çalıştığını dile getiren Şişmanlar, patronla işçiyi bir araya getiren, ‘Dayı Başı’ diye tanımlanan aracıların, işçiye verilen yevmiyelerden komisyon aldığını söyledi. Şişmanlar, “Dayı Başı sistemi işçi ve patron arasına giren en büyük engel! Tarım işçilerinin haklarını savunmak için sendikal örgütlenmeleri de zor” diye konuştu.

Şişmanlar, Suriyeli Mültecilerin de tarım sektöründe işçi olarak görüldüğünü dile getirerek, “Suriyeli tarım işçisinin günlük yevmiyesi bizim tarım işçilerimizden daha az. Bu nedenle de işverenler Suriyeli işçi çalıştırmayı yeğliyor. Bu da bizim işçimizin gelirlerinin düşmesine neden oluyor” açıklamasını yaptı.