Türkiye'de Genel-İş Sendikası'na ait ilk işçi korosunu kuran Genel-İş İzmir 3 No'lu Şube Mali Sekreteri Serap Yılmaz ve Genel-İş İzmir Kültür Daire Başkanlığı Baş Temsilcisi Öznur Korkmaz, kurdukları korodan bahsetti. Bir ilki gerçekleştirmenin kendileri için büyük mutluluk verici olduğunu söyleyen Yılmaz, “Ocak'ın ilk haftalarıydı. Öznur ile birlikte işçileri bir araya getirip sosyal aktivite ne yapabiliriz diye düşündük. Öznur'un bir sanatçı olması benim için büyük şanstı. DİSK'in bir korosu mevcut ancak Genel-İş'in korosu yoktu. Şube başkanımız ve genel merkezimizle koro kurmak istediğimizi görüştük. Fikrimize çok sıcak bakarak, bize destek vereceklerini söylediler. Ocak'ın ilk haftası çalışmaya başladık. Çarşamba günleri prova günümüzdü. Başta, işçileri toparlamak çok zor oldu. İlk provalarda, çok az katılım vardı. Ancak biz her çalışmamızı sosyal medyalarımızdan duyurduk. Daha sonra yavaş yavaş işçilerimiz de ilgi göstermeye başladı. Şimdi ise, pek çok işçi, koro içerisinde yer almak için can atıyor” diye konuştu.

Bakış açıları değişti

Yılmaz, 8 Mart'ta ilk konserlerini verdiklerini ve konsere DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun katıldığını ve konseri çok beğendiğini ifade ettiğini dile getirdi. Kurulan koro ile birlikte, işçilerin sendikaya olan bakış açılarının değiştiğini belirten Yılmaz, “Sendikanın duruşu bellidir. İşçi örgütlülüğüdür. Sahaya inmektir, sloganlar atmaktır. Haklarını aramaktır. Ancak kurduğumuz bu koro ile birlikte, işçinin sendikaya olan bakış açısı da değişti. Biz, işçilere stres atabilecekleri, günlük yaşantılarındaki yüklerden arınabilecekleri, kendilerine zaman ayırabilecekleri bir yol açtık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Bu dönüşlerde bizi çok mutlu ediyor” diye ekledi.

Klip çektiler

Yazın yangın çıkan Menderes Efemçukuru mevkisine gittiklerini ve yangın bölgesinde işçilerin klip çektiğini söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu yangınlardan sonra, Genel-İş 1 ve 3 No'lu Şube olarak bir kampanya oluşturduk. Doğa İçin Çal grubundan ilham alarak, Efemçukuru'nda yanan ormanlara dikkat çekmek alana gittik ve orada bir klip çektik. Bu klibi sosyal medya hesaplarımızdan paylaştık” dedi. Genel-İş 3 No'lu Şube olarak etkinliklere devam edeceklerini belirten Yılmaz, halk oyunları ve tiyatro ekibi de kurmak istediklerini dile getirdi. Yılmaz, “İşçilerimiz arasında o kadar çok yetenekli kişiler var ki; saz çalan arkadaşlarımız, halk oyunları eğitmenliği yapan arkadaşlarımız mevcut. Bu arkadaşlarımızın ışığında, tüm Genel-İş işçilerinin yer aldığı halk oyunları ve tiyatro ekibi oluşturmak istiyoruz. Ayrıca, pek çok işçi de santranç ve futbol gibi takımlarım kurulmasını talep ediyor.”

Yılmaz, “Sendikalarda yer alan kadınların sayısı çok az. Kadınların ön planda olması gerekiyor. DİSK olarak her zaman bu görüşü savunuyoruz. Genel-İş adına bir ilki başardığımız için çok gururluyuz” dedi. İki kadın olarak, Genel-İş adına bir ilki gerçekleştirmenin çok gurur verici olduğunu söyleyen Korkmaz ise sendika içerisinde kadınların ön plana çıkması gerektiğini vurguladı.

Korkmaz: 1 Mayıs zirve oldu

1 Mayıs Günü, Gündoğdu Meydanı'nda verdikleri konserin kendileri için zirve noktası olduğunu söyleyen Genel-İş Kültür Daire Başkanlığı Baş Temsilcisi Korkmaz ise, sanatın birleştirici gücünün kurdukları koro sayesinde ortaya çıktığını belirtti. Korkmaz, “Ruh sağlığı açısından koro içerisinde çalışmanın faydaları olduğu söyleniyor. Sanatın birleştirici gücü, işçilerin daha da dayanışma içerisinde olmasını sağladı. 1 Mayıs günü, hazırlanan programa biz de dahil olarak, sahne aldık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, sahneye çıkarak 'Çav Bella'yı işçilerle birlikte söyledi. Çok güzel bir konserdi” diye konuştu.