Haber/ Didar DEMİRCİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarının sarayın talimatına göre şekillendiğini dile getiren DİSK Emekli Sen Konak Şube Başkanı Kadir Altanhan, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılan yüzde 5.75 oranındaki zammı ‘harca harca bitmez’ kinayesiyle eleştirdi. Altanhan, “Ülkenin enflasyon rakamları yüzde 11 mi, yüzde 12 mi? Ülkede yüzde 30’larda enflasyon var. Ama devletin kurumları özgür iradelerini kullanamadığı için, sarayın talimatıyla iş gördükleri için, yüzde 5.75 zam yaptılar. Yani 2 bin lira emekli maaşı alan bir arkadaşımız 115 lira zam aldı. Emekliler 115 liralık zammı harcaya harcaya bitiremez! Ayrıca emekli maaşı bağlama oranları da çok düştü. Eskiden maaşların yüzde 70’i oranında emekli maaşı bağlanıyordu ama şimdi bu oranı yüzde 40’lara kadar indirdiler” dedi.

En düşük maaş oyunu

En düşük emekli maaşının bin 500 lira olacağı vaadi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Altanhan, bunun bir aldatmaca olduğunu söyledi. Altanhan, emekli maaşı bin 500 lira olanların enflasyon zammından faydalanamayacağını iddia etti. Altanhan, “Bin 500 liranın altında maaş alan emeklilerimizin maaşını sözde bin 500 lira yaptılar. Ama en düşük emekli maaşını bin 500 liralara getirdikleri için belki 3 yıl belki 5 yıl bin 500 lira maaş alan arkadaşlar zam alamayacak. Yani hükümetin taktiği şu; Bin 200 lira maaşa yüzde 5.75’lik zam alınca maaş bin 269 lira oluyor. Yine aynı zam oranından hesaplarsak önümüzdeki 6 aylık süre sonunda bu rakam bin 338 lira olacak. Yani bin 500 liraya denk gelene kadar, bin 500 liranın altında maaş alanlara zam yapılacak. Ancak, bu süreçte bin 500 lira emekli maaşı alanlar zam alamayacak” diye konuştu.

Yüzde 80’i ek iş yapıyor

İktidarın emekliyi başında dert gibi gördüğünü söyleyen Altanhan, “Bizlere 2’inci 3’üncü sınıf vatandaş muamelesi yapmaları hoş değil. Biz bunu hak etmiyoruz. Yaşlısına saygı göstermeyen iktidarların hiçbir zaman ayakta durma şansları yoktur” dedi. Türkiye’de 12 milyon 800 bin emekli olduğunu ve eşleriyle birlikte emeklilik şartlarında geçinenlerin sayısının 25 milyonu geçtiğini vurgulayan Altanhan, “Emeklilerimizin yüzde 80’i ek iş yapmak zorunda. 55 yaşından sonra kime, ne iş verilir? Ya gece inşaatta bekçilik yaparsın ya da bir kahvede garsonluk, çaycılık yaparsın. Eşlerimiz de gider temizlikçilik yapar. Bu maaşlarla geçinmek mümkün değil. Açlık sınırının altında maaş alan bir emeklinin bu maaşlarla geçinmesi mümkün değil. Devletin sesimizi duyması lazım! Bize en az açlık sınırının üstünde maaş vermesi lazım” ifadelerini kullandı.

Sadaka değil hakkımızı istiyoruz

“Emekliysen gezebilmelisin, yiyip içebilmelisin… Ancak, ülkemizde emeklilerimiz yurt dışına çıkabilmeyi bırak ülke içinde bile gezemiyor. Emekliler faturalara yetişemiyor” diyen Altanhan, sözlerini şöyle sürdürü: “Biz sadaka ya da bağış istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Ödediğimiz primlerin karşılığında bu ülkenin emeklileri olarak daha iyi yaşamak daha iyi koşullarda geçinebilmek, çocuklarımıza torunlarımıza hediye alıp evimizi rahat rahat geçindirmek, en azından ayda 3 - 5 kez et alabilmek, misafir ağırlayabilmek eşimizi dostumuzla en azından bir tatile gidebilmek istiyoruz. Onları gördüğümüzde kafamızı saklayacak yer aramak istemiyoruz. Çünkü cebimizde harcayacak para yok.”