Haber/ Didar DEMİRCİ

Mazota, gübreye gelen zamlar ve çiftçinin üretimden kar edememesi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ekim ayında açıkladığı desteği de yetersiz bıraktı. Çiftçinin üzerindeki yüke dikkat çeken Çiftçi Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, “Böyle giderse var olan çiftçiyi de kaybederiz. Çiftçi kendi emeğinin karını bile ürettiğinin üzerine koyamaz durumda. Uluslararası ihracat yapan şirketler kar ederken çiftçi, emeğinin karşılığını alamıyor. Biz bunu en son kuru üzümde gördük” diye konuştu. Böyle giderse çiftçinin üretimden vazgeçerek tarlasını satacağını söyleyen Çobanoğlu, “Bakan destek açıkladım diyor ama köstekten öte bir şey olmuyor” ifadelerini kullandı.

SEFALETE SÜRÜKLENİYOR

Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal da çiftçilerin sıkıntılarına vurgu yaparak, “İklim değişikliği ve girdilerin dolar bazında artışı gibi sebeplerle çiftçilerimiz her geçen gün daha da zor koşullarda mücadele veriyor. Zirai üretimde en önemli girdilerden biri olan akaryakıt fiyatlarındaki artış ile çiftçi daha da zor koşullara itildi. Aslında pandemiyle birlikte artan global gıda krizi, tarım alanındaki talebi artırmış olsa da özellikle ülkemiz çiftçileri için bunun karşılığı hüsran olmuş, emeğinin karşılığını almak bir yana gerçek bir kölelik sistemine dönüşmüştür. Son 10 yıl içinde tarımsal istihdam neredeyse yarı yarıya düşmüş, tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan çiftçilerimiz sefalete itilmiştir. Bakanımız tarafından her sene büyük bir lütufmuş gibi açıklanan mazot desteği adı altında yapılan geri ödemelerin, reelde çiftçi için hiçbir değer sağlamadığını TÜİK verilerinde de görüyoruz” diye konuştu.

YENİ POLİTİKALAR LAZIM

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyatlarının Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 29.38 artığını hatırlatan Topal, sözlerini şöyle sürdürdü: “2016 yılında başlatılan tarımsal girdi fiyat endeksi, tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Buradan anlaşılıyor ki hali hazırda uygulanan desteklerin girdi maliyetlerin düşmesine herhangi bir katkısı olmamakla birlikte onlarca yıldır siyasi rant uğruna bu uygulamalar ısrarla sürdürülmektedir. Çiftçilerimiz sadece mazot ve gübre fiyatlarından değil artan tohum, elektrik, tarım ilacı ve aletlerinden de yakınmaktadır. Çiftçilerimiz bırakın traktörlerini yenilemeyi traktöre koyacak mazot bulamaz hale geldi. Bakanımızın yeni bütçede açıklamış olduğu sözde astronomik destek rakamları çiftçinin taleplerini karşılamıyor. Yeni tarım politikalarına ihtiyacımız var.”