Cumali AKAY/ (Belediye İş Sendikası / Çevre Belediyeler Şube Başkanı)

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının sonrasında Menemen Belediyesi Başkan Vekili için kura çekimi yapıldı. Kuradan CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt çıktı. Bu esnada META-SU ve MENAŞ şirketlerinin yetkileri Deniz hanıma verildi. AKP’li meclis üyeleri bu kuranın usule aykırı olduğunu düşündüğü gerekçesiyle kuraya itiraz etmişti. Bu süreçte yeniden başkan vekili seçimi için Valilik vali yardımcısını başkan vekili olarak atadı. Vali yardımcısı yeni başkan vekili için kura çekimi yaptı ve kuradan AKP’li Meclis Üyesi Aydın Pehlivan çıktı.

Bir sonraki mecliste Şirket yetkilerini Başkan Vekili Aydın Pehlivan istedi ve Deniz Karakurt şirket yetkilerini belirli sebepler düşüncesiyle vermedi. Yetkiyi alamayan Aydın Pehlivan 660 personeli iş başı yaptırmayacağını söyledi ve 02.02.2021 tarihinden itibaren META-SU personeli iş yerlerine alınmadı.

***

Bizler de Belediye İş Sendikası olarak belediye önünde eylemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Burada mesai saatlerimiz boyunca eylemimizi yapıyoruz. Emekçi arkadaşlarımız işe geldiklerine dair tutanaklarını imzalıyorlar. Bu süreçte işçi ve emekçi arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Siyasi olarak yapılan bu harekete en kısa sürede çözüm bulunması gerektiğinin altını çiziyoruz. Yetki tartışmasının biran önce bitmesi ve arkadaşlarımızın iş yerlerine biran önce geçmesini istiyoruz.

660 personel mağdur, bu mağduriyetin biran önce giderilmesini istiyoruz. Bunun için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz ve yapacağız. Arkadaşlarımız işlerine mevcut düzen normale dönene kadar Belediye önünde onlarla birlikte olacağız.

***

İki siyasi partinin ortak bir akılla bu inatlaşmaya son vermesi gerekiyor. Ortak akılla birleşerek bu işi biran önce bitirmeleri gerekiyor. Yoksa işçi arkadaşlarımızın mağduriyetleri daha kötü bir hal alacaktır. Evine ekmek götürmek zorunda olan insanlar var, hastası olan, kira veren, çoluk çocuklu aileler var. Bu insanları daha fazla mağdur etmeye kimsenin hakkı yoktur.

Bizler bu süreçte bulunan emekçi arkadaşlar olarak hiçbir zaman siyasi bir taraf olamayız. Bizler, şirket yetkisi ne başkan vekili Aydın Pehlivan’na verilsin ne de Deniz Karakurt’ta kalsın diyebiliriz.

İşçi ve emekçi kardeşlerimizin tek derdi biran evvel iş yerlerine alınmalarıdır. Eğer bu süreç böyle devam ederse sendika şube yönetimi olarak tüm hukuki haklarımızı kullanacağımızdan kimsenin endişesi olmasın.

Gerektiği takdirde META-SU'da bulunan 660 işçi ve emekçinin emek mücadelesinde yer alması için Menemen Belediyesi'nde çalışan 630 işçi ve emekçi arkadaşlarımız da kademe kademe eylemsel boyuta katılacaktır. Burada sıkıntı sadece Menemen Belediye işçileri değil, Menemen’de yaşayan tüm halkımız mağduriyet yaşayacaktır.

Yani düşünün temizlik işleri, park işleri, fen işleri ve belediyede hizmet veren birçok birimin çalışmaları durdurulacaktır. Bu da Menemen'de yaşayan tüm halkımızı mağdur edecektir. İki siyasi partinin bu konuda biran evvel çözüm bulması gerekmektedir.

***

Soğuk, kar, yağmur, güneşli hava şartları ne olursa olsun bizler ekmek davamızda sonuna kadar devam edeceğiz. Tüm Menemen’de yaşayan, İzmir’de yaşayan, Türkiye’de yaşayan emek, ekmek davasına inananların yanımızda olduğunu biliyor ve hissediyoruz.