Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs pandemisinin dünya genelinde 36 milyon vakaya ve 1 milyonu aşkın kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “Resmi sayılara göre 351 bin vakanın ve 9 bin 445 ölümün meydana geldiği ülkemizde ise Sağlık Bakanı'nın da itiraf ettiği gibi pozitif vakalar tabloya dahil edilmemiş ve yalnızca semptomlu vakalar dahil edilerek algı oluşturulmaya çalışılmış, halkın sağlığı hiçe sayılarak salgının kontrolden çıkmasına neden olmuştur” diye konuştu. Batmaz, salgının en başından bu yana sağlıkçılar ve sosyal hizmet emekçileri açısından sorunlu bir hal aldığını belirterek, “Pandemi süresince özverili ve fedakârca çalışan sağlık emekçilerinin Kovid-19 ile enfekte olma riski 14 kat daha fazladır. Ülke genelinde 100’ü aşkın sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği hatta 1 günde 5 sağlık emekçisini kaybettiğimiz günlerden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Salgının en zor virajı

Salgında gelinen noktayı değerlendiren Batmaz, şunları söyledi: “Bugün gelinen noktada, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının önerilerini ve uyarılarını dikkate almayıp, ekonomik çıkarlar gözetilerek salgın yönetimini sürdürmeye çalışanlar, salgının durumuna dair bilimsel ve güncel verileri şeffaf biçimde açıklamayanlar, artan vaka sayılarından ve ölümlerden sorumludur. Hem halk sağlığı hem de sağlık emekçilerinin sağlığı için dönüşü zor kavşak noktasına gelmiş bulunmaktayız.”

Ciddiyet yok!

Fabrikalarda, sokaklarda, kamu kurumlarında gerekli toplumsal ve ekonomik önlemleri ve adımları iktidarın almadığını dile getiren Batmaz, “Artan vaka sayılarını vatandaş davranışına indirgeyerek pandemiyle etkin mücadele ciddiyetini de ortaya koymuştur. Pandemi mücadelesinin sorumluluğunu sadece halka yükleyip, koruyucu ve önleyici tedbirleri yerinde ve doğru alamamak iktidarın en büyük başarısızlığıdır ve salgınla etkin mücadeleye de zarar vermiştir. Toplum sağlığını önceleyen pandemiyi bir bütün olarak gören stratejik bir plana yapılmalı. Günlük, geçici tedbirler ve çözümlerle başarıya ulaşmak mümkün olmadığı gibi pandeminin seyrini geriye doğru götürmektedir” şeklinde konuştu.