Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye'de elektrikli otomobil satışlarında ciddi artışlar yaşanmaya başladı. 2022 yılında yaklaşık 9 bin satış yapılırken, 2023 yılında bu rakam 86 binlere çıktı. Hibrit otomobil ile birlikte elektrikli araçların pazar payı yüzde 7'ye kadar yükseldi. Bu hızlı artış yeni sorunlara da neden oldu. Türkiye'de elektrikli araçlarda tamir hizmetlerini gerçekleştirebilecek yetişmiş elemanın bulunmaması ve bu araçların tamiratı noktasında bir mevzuat çalışmalarının olmaması nedeniyle ileride ciddi problemlerle karşı karşıya kalma riski doğdu. Konuyla alakalı Dokuz Eylül Gazetesi'ne konuşan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, elektrikli araçların tamiratı noktasında yetişmiş eleman açısından problemlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

'SON BEŞ YILDA AVRUPA'DA BİN 500 KİŞİ ÖLDÜ'

Elektrikli araç tamir hizmetlerinin ciddi bir eğitim gerektiren ve önlemlerin sıkı alınması zorunlu bir iş olduğuna vurgu yapan Torun, "Son beş yılda Avrupa genelinde elektrikli araçları tamir ederken vefat eden usta sayısı bin 500 civarında. Elektrikli araçlar normal araçlar gibi kaputu açılarak,parçaların sökülüp, tamir edildiği bir araç tipi değil. Araç kapalı dahi olsa elektrik akımı mevcut ve bu çok yüksek voltaj. Bu araçların tamiri için özel bir kıyafet giyilmesi gerekiyor ve bu kıyafetin fiyatı şu anda 100 bin TL civarında. Ayrıca ustaların ciddi bir teknik eğitime tabii tutulması gerekiyor. Elektrikli araçların tamirleri ile kısımda serfitikasyon zorunluluğu da var. Aslında bunun eğitimini veren eğitmenlerin bile alması zorunlu" ifadelerini kullandı.

DÜNYADA DA YASALAŞAN BİR MEZVUAT YOK

Elektrikli araçların tamiratı noktasında mevzuat çalışmalarının olduğunu fakat dünyanın hiçbir yerinde henüz yasalaşmadığını söyleyen Torun, "Örnek vermek gerekirse ABD'de de bu konuda henüz mevzuat görüşmeleri yapılıyor. Henüz bu mevzuat ABD'de yasalaşmadı ve dünya üzerinde yasalaştığı herhangi bir ülke de yok. Fakat bir standart getirilmiş durumda. Bu da üreticiler tarafından koyulan standartlar ve bunun dış pazara yayılmasını istemiyorlar. Elektrikli araçlarda tamiratın eğitimini vermek, serfitikalandırmak için. Şu anda sadece kendi personellerini eğitiyorlar" diye konuştu.

Asgari ücrete zam gelecek mi? Bakan açıkladı! Asgari ücrete zam gelecek mi? Bakan açıkladı!

'YETKİLİ SERVİSLER DIŞARIYA AÇMAK İSTEMİYOR'

"Elektrikli araçlar hala garanti sürecinde ve yetkili servise bağlılar" diyerek sözlerine devam eden Torun, "TSE'nin de bu konuda bir çalışması yok. Türkiye'de bu konuda mevzuat çalışması da yapılmıyor. Piyasa, tamirat işlemlerinin yetkili serviste kalması taraftarı gibi görünüyor. Aslında bu araçların satış sonrası hizmetlerde fazla bir işi yok. Ciddi bir arıza ve kaza olmadığı sürece. O yüzden satış sonrasında yetkililerin gelir elde edebilmesi için bunu kendi bünyesinde tutmasında gerekiyor. Bu yüzden çok fazla açılmıyor" diye söyledi.

'BU ARAÇLAR ELBET SANAYİYE DÜŞECEK'

Elektrikli araç tamiratı noktasında ileride problemlerin doğacağı uyarısında bulunan Torun, "Bu araçlar elbet sanayiye düşecek. Ve burada yetişmiş eleman açısından ciddi sorun doğacaktır. Bir çözülemeyen sorun da geri dönüşecek piller. Şu anda 10 yıla kadar kullanılabiliyor ama bir noktada değişecektir. Değişme maliyeti neredeyse araç fiyatına denk geliyor. Merak edilen sorulardan biri de bu. Bakalım ilerisi bize ne gösterecek" dedi. 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ