Depresyon, dünyada en yaygın ruh sağlığı sorunlarından biri. Son yıllarda depresyon ilacı kullanımında da büyük bir artış görülüyor. Gıda ve İlaç Dairesi FDA, doğum sonrası depresyonu için geliştirilen bir ilaca kullanım onayı verdi. Bu, depresyon tedavisinde yeni bir aşama olarak kabul ediliyor.

Türkiye’de de depresyon ilacı kullanımı yüzde 76 arttı. 2012’de 37 milyon kutu anti depresan ilaç kullanılırken, bu rakam 2022’de 61 milyon kutunun üzerine çıktı. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, kliniklere başvuran kişi sayısı da pandemiden önce 4 kat artarak 12 milyonu geçti.

Ekonomik kriz ruh sağlığını bozuyor

Depresyonun nedenleri arasında biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler bulunuyor. İçinde yaşadığımız kültürün özellikleri, ülkenin siyasi gündemi, ekonomik sistem gibi olgular da depresyona etki ediyor.

Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Psikolog Evin Aydın Yöntem, ekonomik krizin insanların ruh sağlığını bozduğunu söyledi. Yöntem, “Ekonomik kriz insanların yaşam standartlarını düşürüyor, işsizlik ve yoksulluk artıyor, geleceğe dair kaygılar büyüyor. Bu da depresyon riskini artırıyor” dedi.

İlaç kullanımına dikkat

Depresyon tedavisinde ilaç kullanımının önemli bir rolü olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr Arif Verimli ise ilaçların zaman kazandırıcı ve hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı. Verimli, “İlaçlar insanın düşünce ve davranışlarını değiştirebiliyor. Psikoterapi tek başına her şeyi düzelten bir uygulama değildir” dedi.

Ancak ilaç kullanımının kontrolsüz olmaması gerektiğini de hatırlatan Yöntem, “Günümüzde hızlı tüketim anlayışı hızlı iyileşme talebini de beraberinde getiriyor. İnsanlar ilaçların ya da takviye ürünlerin kullanımına bir doktor önerisi ya da reçetesine ihtiyaç duymaksızın başlama eğiliminde olabiliyorlar” diye uyardı.

Kaynak: HABER GLOBAL