Özel/Didar DEMİRCİ - Her geçen gün artan hayat pahalılığı en temel gıda maddelerinden biri olan, kahvaltıların vazgeçilmezi zeytini, vatandaşa unutturdu. Marketlerde kilosu ortalama 60 liradan satılan zeytini en rahat tüketen 'zeytin sineği'. Üreticiler, zeytin ağaçlarına atması gereken kaolin kili ile kireç, kükürt ve su karışımından oluşan gülleci bulamacını, maliyetinin geçtiğimiz yıllara oranla 3 kata yakın artması nedeniyle bu yıl atamadı. Gerekli önlem alınmadığı için de zeytin ağaçlarına 'zeytin sineği' dadandı; üründe kalite ve hasat kaybı yaşandı. İzmir İl Tarım Müdürlüğü, zeytin sineği nüfusunun arttığını ve ilaçlama yapılması gerektiğini sosyal medya hesaplarından duyuyurken, sineğin ürün kaybına neden olduğunun altı çizildi.

FİYAT İSYANI

İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Özen de sosyal medya hesabından üreticilere seslenerek, “Değerli Zeytin Üreticileri, Zeytin Sineği zararlısına karşı mücadele zamanı gelmiştir. Hava koşulları uygun olduğu zamanda Zirai Mücadele Teknik Talimatına uygun mücadele yapınız. Daha fazla bilgi için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurunuz” diyerek paylaşım yaptı. Söz konusu tavsiyeye karşı üreticiler ithal gübre ve ilaç gibi girdileri işaret ederek yanıt verdi.

'BAŞKA YOLU YOK'

Zeytin Sineği ile mücadele konusunda sıkıntıların büyük olduğunu dile getiren İzmir Zeytin Dostu Derneği Bilim Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, “Maliyet unsuru en büyük sıkıntı. Bir yandan maliyet bir yandan da sineğin ürünü vurması işimizi zorlaştırıyor. Ben üreticilere şunu tavsiye ediyorum; zeytin sineğini gördüğünüz zaman hemen toplayın ki zeytinleri sinek yemesin. Başka yol yok, çünkü işin maliyeti getirisini karşılamıyor” diye konuştu.

ÇÖZÜM: ZEYTİNİ KAÇIRMAK

Sinekle fiziksel uygulama yapılsa bile bunun yetersiz kalacağının altını çizen Özkaya, “Örneğin DAB gübresini sulandırıp ağaca verseniz bile o işi eğer sizin komşunuz yapmıyorsa bir işe yaramaz, sinek yine sizin ağaçlarınıza gelir. Ya siz mücadele edeceksiniz zeytin ağacınıza ilaç vereceksiniz böcek ölecek, ya koruyucu koyacaksınız. Ama Türkiye'de üretilmeyen kaolin gibi ama o da ithal. Türkiye’de yerli üretim yok. Geriye kalan tek seçenek zeytini sinekten kaçırmak. Başka bir alternatifimiz yok” sözlerini kaydetti.

'BULMAK DA ALMAK DA ZOR'

İzmir’in Urla ilçesinde organik zeytin üreticiliği yapan Muharrem Atalay, iklim krizi ve susuzluk nedeniyle Urla’da zeytin veriminin düştüğünü vurgulayarak, bölgede zeytin sineğinin çok görülmeye başladığını belirti. Yaklaşık 70 dönüm alanda organik zeytin yetiştiren Atalay, girdi maliyetleri nedeniyle mücadele etmekte zorlandıklarını ifade etti. Atalay, kaolin kilini geçen yıl kullandığını ve çok yararını gördüğünü fakat bu yıl hem bulmanın hem de almanın neredeyse imkansız hale geldiğini açıkladı. Atalay çözüm olarak, bakanlığın DAP gübresine organik üretimde kullanma izni vermesi olduğunun altını çizdi.