Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO İmalat Sanayi Durum Endeksi sonuçlarını değerlendirdi. Yorgancılar, "Bu yılın ilk çeyreğinde İzmir, hem iç, hem de dış taleple yani iki kanatlı büyüdü" dedi.

EBSO'nun 3 ayda bir yaptığı Sanayi Eğilim Anketi'nin sonuçlarını değerlendiren EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO İmalat Sanayi Durum Endeksi'nin, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 27.5 arttığını ve ilk çeyrek büyümesinin yüzde 7'nin üstünde olacağının sinyalini verdiğini ifade etti. Yorgancılar, "Bununla birlikte yılın ilk çeyreğinde Türkiye genelinde kapasite kullanım oranı yüzde 2.23 oranında artarken EBSO için bu oran yüzde 9.68 gibi oldukça yüksek bir oranda gerçekleşmiştir" dedi. Yılın ilk çeyreğinde ekonominin daha çok özel tüketimle yani iç taleple yüzde 7.4 oranında büyümesinde ihracatın da rolü olduğuna değinen Yorgancılar, "2017 yılının ilk çeyreğine göre İzmir hariç Türkiye genelinde mal ihracatı yüzde 13.4 artarken İzmir'deki artış yüzde 19. 9 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleşmişti. Dolayısıyla bu yılın ilk çeyreğinde İzmir, hem iç hem de dış taleple yani iki kanatlı büyümüştür. Bu gelişmede kurlardaki artışın önemli rolü olmuştur. Nitekim 2018 yılının ilk çeyreğinde yarım dolar ve yarım eurodan oluşan döviz sepeti yaklaşık yüzde 11 oranında artmıştır. Dolayısıyla tarihsel olarak daha fazla dışa açık olan ve makro koşullardaki değişime uyum sağlama yeteneği daha fazla olan İzmir'in ilk çeyrekte koşulları lehine çevirdiğiö söylenebilir" diye konuştu.

'FASON PAYI AZALDI'


2018 yılının ilk çeyreğinde sanayi işletmelerinin üretimindeki fason payının azalmış olmasına dikkat çeken Yorgancılar, "2017 yılı 3. ve 4. çeyreğinin ardından 2018 yılının ilk çeyreğinde de fason üretimin toplam üretim içindeki payı son 13 çeyreğin en düşük düzeyi olan yüzde 25.6'ya gerilemiştir. Şirket bünyesinde kalan katma değerin ve karlılığın artması anlamına gelen bu gelişme de kurların gerçekçi değerlenmesinin, yani üretici ve ihracatçıyı cezalandırmamasının önemini bu boyuttan da ortaya koymakta. Dolayısıyla döviz kurlarının reel düzeyi rekabet imkanı verdikçe sanayi işletmelerinin üretimindeki fason payının azaldığı söylenebilir" dedi.