TOBB Genel Kurulu'nda yönetim listesinde 9 yıldır yönetimde yer alan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar yerine İZTO Başkanı Mahmut Özgener yer aldı. İZTO böylece 22 yıl sonra ilke imza attı.

sinannTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) dün gerçekleştirilen genel kurulunda, tek aday olarak seçime giren Rifat Hisarcıklıoğlu, Yönetim Kurulu'na önceki yönetimde yer alan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar'ı almadı. İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) 26 yıl kesintisiz başkanlık yapan Ekrem Demirtaş'a karşı seçim kazanan Mahmut Özgener ise yeni TOBB yönetiminde yer aldı. TOBB kulislerinde ise yönetimde yaşanan bu değişimi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği öne sürüldü.

EBSO BAŞKANI ŞAŞKIN


TOBB'un dün yapılan seçimli genel kuruluna tek aday olarak giren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 5 yıldır başkan yardımcısı olan 9 yıldır da yönetiminde yer alan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile yollarını ayırırken İZTO Başkanlığı'na seçilen Mahmut Özgener TOBB yönetimine girdi. Hisarcıklıoğlu'nun salı günü saat 01.30'da Yorgancılar'ı telefonla arayarak kararını bildirdiğini ve vedalaştığı öğrenildi. Yorgancılar, iki kere üst üste TOBB yönetimine giren ilk başkan olmuştu. Yorgancılar'ın yönetimde olmadığını öğrendikten sonra genel kurul salonuna bile gitmediği, karara çok şaşırdığı öğrenildi. Yorgancılar, 5 Nisan'da EBSO başkanlık seçimlerine tek aday olarak girmiş, güven tazelemişti. Öte yandan İZTO'daki seçim başarısını, 14 kişilik TOBB yönetim kuruluna girerek sürdüren Mahmut Özgener, yönetime giren tek İzmirli oldu. Özgener ile birlikte ayrıca İzmir Ticaret Odası, Hasan Denizkurdu’ndan 22 yıl sonra başkentte temsil edilmiş olacak. TOBB Başkanlığına ilk kez 16 Haziran 2001'de seçilen Hisarcıklıoğlu ise beşinci kez bu görevi yürütecek.


İZTO'DAN ÜÇ İSİM


Konuyla ilgili açıklama yapan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir Ticaret Odası seçimlerinde yaşadığımız sevindirici sonuçlar ve sandığa yansıyan başarı, Odamızı TOBB Yönetim Kurulu’na taşıdı. Odamızın, 22 yıl sonra TOBB Yönetimi'nde yeniden yer alması tüm camiamız adına bizler için gurur kaynağı. Bu önemli görevin getirdiği sorumluluğu yine çok çalışarak ‘değişim ve birlikte yönetim ilkesiyle ‘layıkıyla yerine getireceğime şüpheniz olmasın”diye konuştu. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri Akın Kazançoğlu ile Abdurrahman Aydoğan'ın da Ticaret Odaları Konsey Üyesi seçildiğini açıklayan Başkan Özgener, “Böylece TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun listesinde Odamızdan 3 isim yer aldı” ifadelerini kullandı.