İzmir’deki organize sanayi bölgeleri devlet teşviklerinde 3. Bölgeye sağlanan kısıtlı imkanlardan yararlanırken, doğu ve güneydoğudaki iller ise 6. Bölge teşviklerinden faydalanıyor. Pandeminin de etkisiyle artan girdi maliyetleri ve düşük kar marjları, sanayicinin yeni yatırımlarını 6. Bölgeye kaydırmasına neden oluyor.

VERGİDEN MUAF

İzmirli ihracatçılar da geçtiğimiz günlerde Van’ı ziyaret ederek, bu bölgedeki organize sanayi bölgesinde incelemelerde bulundu ve bu bölgeye yatırım kararı aldı. Van’a yapılacak yeni yatırımlara KDV ve gümrük muafiyeti sağlanacağı gibi kurumlar ve gelir vergisinden de yüzde 50 muaf olacaklar. Diğer yandan işletmede istihdam edilecek işçilerin de 10 yıl boyunca SGK primleri devlet tarafından karşılanırken, yatırım yeri tahsisi de yine devlet tarafından sağlanacak. İnşa edilecek tesisler, yapı harcı, emlak vergisi ve damga vergisinden muaf tutulacak. Tüm bu oranlar ise yatırımcıya yüzde 30 ila 40 arasında kar olarak geri dönecek.

ÜÇ FİRMA GİTTİ BİLE

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği üyesi 3 firma Van’da üretim yapma kararı aldı. Ayrıca İzmir’de faaliyet gösteren bir çok hazırgiyim ihracatçısının da Van’da yatırıma hazırlandığı öğrenildi. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş’ın başkanlığında 18-19 Ağustos 2021 tarihlerinde Van’a giden Egeli ihracatçılar buradaki üretim ve lojistik imkanlarını inceledi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Van’da yatırım yapacak İzmirli firmaların rekabetçilik avantajı elde edeceklerini bugün Van’da yatırım yapmış İzmirli firma sayısının 3 olduğunu, ilerleyen süreçte Van’da yatırım yapma kararı alan İzmirli firmalar olduğunu bu sayının kısa sürede artacağını kaydetti. 

‘VAN, FIRSAT SUNUYOR’  

Türkiye’nin 2021 yılında konfeksiyon sektöründe 19 milyar dolar, Ege Bölgesi’nde ise 3 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu kaydeden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Türkiye’nin konfeksiyon sektöründeki ihracat hedeflerine ulaşması için Van’ın, konfeksiyon sektörüne büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.