Haber / Murat ERVİN

Yem fiyatlarındaki artış, et fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor. Geçen sene ocak ayında kasap ve marketlerde satılan kıyma fiyatları 55 ila 60 TL aralığındayken 2022'nin ilk haftasında 90 TL'ye bu hafta başında da 120 TL'ye kadar çıktı. Geçtiğimiz hafta 62 TL olan karkas etin kilosu ise 70 TL’ye oldu. Besiciler ise uzun süredir yem maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen kırmızı et fiyatının üreticide aynı oranda artmadığına dikkat çekerek dana karkas etin maliyetinin 70 liranın üzerinde olduğunu iddia etti.

'MAALESEF ANLATAMADIK'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Cüneyt Güleç, kırmızı etin çimento gibi bugün eritilip yarın satılan bir materyal olmadığını belirterek, bugün besiye alınan bir hayvanı 8 ila 10 ay sonra kesilebildiğini belirtti. Aradan geçen bu sürenin de etin maliyetini belirlediğini kaydeden Güleç, et fiyatlarındaki artışın bir süre daha devam edeceğini sözlerine ekledi. Güleç, “Bu ortamda üreticilerin yanı sıra, kasaplar ve perakende satıcısı konumundaki marketler suçlu duruma düşürüldü. Sektör olarak bu durumu maalesef bir türlü anlatamadık. Görünen köy kılavuz istemiyor. Hayvanları büyütene kadar harcadığımız maliyet, satılan etin fiyatlarını henüz yakalayamadı bile. Açıkçası yakalayamazsa üretici yanar ama yakalarsa da tüketici yanacak. Kırmızı etteki maliyet konusunu bugünden yarına çözmek mümkün değil” diye konuştu.

YEM, ENERJİ, ASGARİ ÜCRET

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Bülent Arman ise maliyet artışlarının kırmızı ette zammı zorunlu kıldığını vurguladı. Arman, “Yem fiyatlarının geldiği nokta ortada. Bunun yanı sıra enerji başta olmak üzere temel girdilerdeki maliyet artışları da var. Bunlara asgari ücrete yapılan zam sonrası istihdam maliyetleri de eklenince etteki fiyat artışlarının nedeni büyük oranda ortaya çıkar. Bu işle uğraşan besicinin, kasabın 24 saat boyunca dondurucusunu çalıştırmak zorunda olduğunu unutmayalım. Elektriğe gelen zamlar ise herkesin malumu” dedi.

'KDV EŞİTLENSİN'

Artan fiyatlara karşın tüketici talebinde gerileme yaşandığını, bu fiyatlarla kurbanlık talebindeki durumu kestirmekte zorlandıklarını ifade eden Arman, çözümün ise uzun vadeli olduğunu kaydetti. Arman şöyle konuştu: “Ancak toptan ve perakende satışlarda farklı uygulanan KDV oranı eşitlenirse fiyatlarda yüzde 7 ila 10'luk bir düşüş sağlanabilir. Yani kırmızı ette toptan satışta yüzde 1, perakende satışta yüzde 8 olarak uygulanan KDV eşitlenebilir. Böylece fiyatlar yüzde 7 ila yüzde 10 arası ucuzlar. Fiyatlarda 10- 15 TL’lik bir ucuzlama hafife alınmasın. Çünkü annelerin kasap reyonlara gelip, '10 - 15 TL’lik kıyma verir misin? Hiç olmazsa çocuğun çorbasına koyarım’ sözünü duymak çok acı verici.”