Haber / Murat ERVİN

Hammadde fiyatlarının döviz kuruna bağlı olarak artışı, fakirin tek yiyeceği kuru ekmeği de olumsuz etkiledi. İzmir Ticaret Odası kasım ayı meclis toplantısında kentte 230 gram ekmeğin 2.5 liradan satılmasının oybirliği ile kabulü sonrası vatandaşlar artan fiyatlardan fırıncılar ise hala zarar etmekten yakındı.

İKİ TARAF DA MUTSUZ

Günde yaklaşık 2.5 milyon ekmeğin üretildiği İzmir'de satılan ekmeklerin yüzde 15'e yakınını ise bayat ekmekler oluşturuyor. Medyadaki haberler nedeniyle vatandaşlarda ekmeğin 3 – 4 liraya çıkacağı gibi bir endişesi olduğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Yakup Demir, vatandaşın da fırıncı esnafının da 2.5 liralık ekmeğin fiyatını beğenmediğini, fırıncıların hala zararına satış yaptığını vurguladı.

YÜZDE 15'İ 'BAYAT SATIŞ'

Yarı fiyatına satılması nedeniyle özellikle gecekondu bölgelerinde bayat ekmeğin yoğun şekilde kullanıldığını fakat yavaş yavaş bu yoğunluğun kent merkezlerine doğru inmeye başladığını sözlerine ekleyen Demir, “İzmir'de satılan ekmeğin yaklaşık yüzde 15'i bayat ekmekten oluşuyor. Bu ekmeklerin bir kısmını vatandaş kendisi tüketiyor bir kısmını ise hayvanına yem yapıyor. Alım gücü düşen vatandaş da bayat ekmeğe yöneliyor” ifadelerini kullandı.

ASKIDA BULMAK ZORLAŞIYOR

Parası olmayanların ekmek alması için maddi durumu iyi olanlar tarafından ödemesi yapılarak askıda beklemeye alınan ekmeklere de değinen Yakup Demir, “Askıya çıkarılan ekmek sayısında fazla bir değişiklik olmadı. Zira askıya ekmek bırakanların maddi durumları genelde iyi. Fakat askıda ekmek bulmak gitgide imkansız hale gelmeye başladı. Askıya çıkarılan ekmek kısa sürede ihtiyaç sahibi tarafından alınıyor” dedi. Şu an 2.5 lirayla bile zararda olduklarını açıklayan Demir, birkaç ay içinde yeniden bir fiyat revizyonu yapılabileceği kaydetti.             

BÜYÜKŞEHİRDE ZAM YOK

İzmir'de ekmeğin 2.5 liraya yükselmesinin ardından vatandaşlar gözlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Ekmek fiyatına çevirdi. İzmir'in farklı ilçelerinde 250 gram olarak 1.50 TL'ye satılan ekmeğe bir süre daha zam gelmeyeceğini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabından müjdeledi.

GEVREKÇİ DİRENİYOR 

İzmir Pide Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen ise, gevrekçilerin de zamlara karşı direnmeye çalıştığını söyledi. Erişen, “Gevreğe zam için biraz daha dayanmaya gayret edeceğiz. Oda olarak bu yıl ilk defa iki kez ürün fiyatlarımızı arttırdık, ancak gelen hammadde zamları durmadığından yaptığımız fiyat güncellemeleri yetersiz kalıyor” dedi.