Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, çiğ süt fiyatının 3.2 TL’den 4.7 TL’ye çıkarılmasının açıklandığı günün hemen ertesinde yem fiyatlarına fahiş zamlar gelmesinin üreticiyi çileden çıkardığını söyledi. Üreticinin 1 yıldan beri girdi maliyetlerinin sürekli arttığı için sütü zararına satmak zorunda kaldıklarını belirtti.

'YİNE BAŞA DÖNDÜK'

Dünyada süt üreticisinin 1 litre çiğ süt fiyatıyla en az 1.5 kilogram yem alabildiğine dikkat çeken Eskiyörük, “Biz ise 1 litre süt sattığımızda ancak 1.3 kilogram yeme alabiliyorduk ve buna bile razı olmuştuk. Ama son zamlardan sonra alım gücümüz de 800 gram yeme kadar düştü. Üretici çaresizlikten ineklerini kesimi kesime göndermeye başlamıştı ki, Bakanlığımızın açıkladığı fiyat ile bir nebze rahatlamıştık. Ancak bu güzel haberin hemen ertesi sabahında uygulamaya geçen beklenmedik yem zammı ile şok olduk. Sevincimiz ve umudumuz 3 gün sürdü. Yine başa döndük” diye konuştu.

'SORUN STOKÇULUK'

Geçtiğimiz ekim bayından bu yana 2 aylık süreçte hayvan yemine ortalama yüzde 48 zam geldiğinin altını çizen Mahmut Eskiyörük, “Fakat çiğ süte verilen ve 8 Aralık'tan itibaren geçerli olacak 4.7 liralık desteği daha elimize almadan, yem zamlarıyla birlikte uçup gitmiş oldu. Yemlere gelen bu son zammın dövizdeki artışla alakası olmadığını ve hammadde stokçularının durumdan rant elde çabası olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'

Bakanlığın derhal yem fiyatlarına müdahale ederek krizden fayda sağlamaya çalışan ve hammadde stoklayan spekülatörlerin üzerine gitmesi gerektiğini açıklayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük şöyle konuştu: “Yoksa yarın çok geç olacak. Hayvancılığımız biterek tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz. Bu şartlarda üretimin sürdürülmesi mümkün değil. Üreticide bıçak kemiğe dayandı.”

'UÇURUMUN EŞİĞİNDE'

Türkiye tarımının uçurumun eşiğine getirilmeye çalışıldığını ifade eden Başkan Eskiyörük, seyirci kalındığı takdirde tarımda yaşanan sıkıntıların tüm sektörleri etkileyeceğine değinerek şunları söyledi: “Kısır döngü sürekli devam ediyor. Bu zamların tüketiciye yansıması da katlanarak büyüyor. Baktığınızda son 1 yılda üreticinin girdi maliyetlerinde ortalama yüzde 80 civarında artış oldu. Ambalaj malzemelerinde ise yüzde 100’ün üzerinde artış oldu. Üretici zarar ediyor, tüketici de raftaki fiyatlarla evine yeterince süt ve süt ürünleri alamıyor. Derhal önlem alınmazsa ülkemiz büyük bir kaosa sürüklenecek. Yangın daha da büyüyecek ve söndürmek imkansız hale gelecek. Çünkü tarımdaki kriz her sektörü vuracak ve Türk tarımı yıkılırsa geleceğimiz bitecek. Biz üreticiler, Bakanlığımızın gereken müdahaleyi yarın geç olmadan yapmasını bekliyoruz.”