Haber / Didar DEMİRCİ

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Yönetim ve Denetim Kurulu ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Uçak, birlikteki üç yılını değerlendirdi. Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına Uçak’ın yanı sıra birliğin Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri katıldı. Uçak, “Göreve geldiğimizden beri 600’ü aşkın üyemiz ve ihracatımızın artması için çalışmalar yapıyoruz. 2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2018 yılında yüzde 12 artışla 831 milyona, 2019 yılında yüzde 7 artışla 890 milyona ve nihayet 2020 yılının sonunda yüzde 17 oranında artışla 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi ve birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. Böylece 2017 yılının sonundan bu yana ihracatımızı 300 milyon dolar artırmış olduk. 2021 yılının ilk 5 aylık döneminde de ihracatımızdaki artış devam etti. Yüzde 16’lık artışla ihracatımızı 397 milyon dolara taşıdık” dedi. 2021 yılı için 1 milyar 200 milyon dolarlık bir hedef koyduklarını hatırlatan Uçak, “Bu artış ivmesi ile devam edersek 2021 yılını da yeni bir rekorla kapatacağız” diye konuştu.

Uçak’ın konuşmalarının ardından tek tek söz alan Yönetim Kurulu Üyeleri, bu zamana kadar hayata geçirdikleri faaliyetleri ve de yeni projeleri paylaştılar.

‘Üyelerimizle teması güçlendirdik’

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ödül, göreve geldiklerinde üyeleri ziyaret ederek sorunlarını çözmeyi ve beklentilerini karşılamayı hedeflediklerini söyledi. Ödül, “İlk olarak 2018 yılında, üretim alanlarını ziyaret etmesi ve üreticiler ile devamlı iletişim halinde kalması için bir ziraat mühendisi ve aktif üye ziyaretleri gerçekleştirmesi için bir halkla ilişkiler uzmanını istihdam ettik. Üye İlişkileri Timi olarak adlandırdığımız bu ekip 2018 yılından bu yana 800’ün üzerinde üyemizi belirli aralıklarla yerinde ziyaret etti. Zaman zaman Yönetim Kurulu olarak bizler de bu ziyaretlere eşlik ettik” dedi. Ayrıca İzmir dışında bulunan bazı ihracat bölgelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı inspektörlerinin İzmir’den görevlendirildiğini ve bunun zaman kaybı yarattığını açıklayan Ödül, “Tarım ve Orman Bakanlığımızla görüştük, şu anda hemen hemen her ilçedeki firmalarımıza kendi ilçesindeki inspektörler denetime gelmeye başladı ve sorunları çözüldü” dedi.

Gıda güvenliğine verilen önem ihracata katkı sundu

“Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projesiyle ihracatın yoğun olduğu çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı ürünlerine yönelik pestisitlerin analizleri gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Balık, “Projemize çilek bahçelerinden 1 bin 500 dekar alandan numuneler alarak başladık. Kalıntı değerleri, en büyük ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği, Rusya ve kendi vatandaşlarımızın tüketimi için Türkiye’nin limitlerine uyumlu çıktı. Üreticimizin bu başarısı ihracatta da başarıyı getirdi. Bu ay itibariyle asma yaprağı ile ilgili analiz çalışmamızı da sonlandırdık. Avrupa Birliği mevzuatındaki birtakım eksiklikler sebebiyle ülkemizden ihraç edilen asma yaprakları ve yaprak sarmaları için mümkün olan en düşün kalıntı limitleri uygulanıyor. Bu durumu düzeltmek için birçok adım attık, Avrupa’dan gelen yetkililere sunumlar yaptık, bağları gezdirdik. Asma yaprağındaki sonuçların da beklediğimiz gibi çıktığını söyleyebilirim. Üreticilerimiz ile devamlı temas halindeyiz ve onlara yönlendirmelerde bulunuyoruz. Projemiz kiraz ürünüyle devam ediyor, numune ve analiz süreci bittiğinde onunla ilgili bilgilendirmeyi de yapacağız” dedi.