Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, teşvikler ve sektörün çabaları sonucu 2020'den itibaren kruvaziyerlerin rotalarını yeniden Türk limanlarına çevireceklerine inandıklarını ifade etti.

Öztürk, yaptığı açıklamada, kruvaziyer sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olan Seatrade Cruise Global'in 5-8 Mart tarihlerinde ABD Fort Lauderdale-Florida’da yapılacağını belirtti.

Fuardaki 75 metrekarelik Türkiye standını, bu yıl Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği'nin birlikte koordine edeceğini aktaran Öztürk, fuar süresince Türkiye'nin ve bölgenin kruvaziyer turizmi için sunduğu fırsatları ve limanları tanıtacaklarını bildirdi.

Öztürk, çeşitli nedenlerle Türkiye limanlarına 2017'de gelen kruvaziyer sayısının 311, yolcu sayısının ise 306 bin 887'ye gerilediğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Dünya kruvaziyer turizmindeki yeni destinasyonlar ve Doğu Akdeniz'deki bölgesel sıkıntılar nedeniyle dünya kruvaziyer pazarında Uzakdoğu ve Avustralya öne çıkarken, Akdeniz pazarı daralmaya devam ediyor. Bu nedenle 2013'te 2 milyon 240 bin kişiye ulaşan Türkiye limanlarına gelen yolcu sayısı, 2017'de 306 bine kadar geriledi.

Biz moralimizi bozmadan tanıtıma devam ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kruvaziyer turizmine yönelik açıkladığı teşvikler de moralimizi artırdı. Başta İzmir Alsancak Limanı olmak üzere kruvaziyer limanlarının altyapı eksiklerini bir an evvel tamamlamalıyız. Gösterdiğimiz çabalar sonucunda 2020 yılından itibaren kruvaziyerleri yeniden Türk limanlarına çekeceğimize inanıyoruz."