HABER/ Gökçe ADAR

Çeşme Turistik Otelcilik ve İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Demir, kış mevsiminde gelen tatilci oranlarının beklenenin altında kaldığını söyledi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler ise İzmir'in turizm alanında hakketmediği bir konumda olduğunu belirtti. Tatilci oranının hafta içleri düştüğünü söyleyen Yakup Demir, “İzmir ve çevre bölgelerinde tatil günlerinde hiçbir sıkıntımız yok. Ancak tatil günleri dışındaki günler de doluluğu artırmak gerekiyor. Tatil günlerinde yüzde 80 doluluğa ulaşıyoruz. Fakat hafta içleri, yüzde 50 doluluğu zor görüyoruz. Bu da turizmcileri sıkıntıya sokuyor. Yurt dışından da turistlerin ülkeye çekilmesi gerekiyor ve bu gelen yabancı tatilcilerin düzenli olarak kalmasını sağlamak gerekiyor. Yabancı turistlere yönelik politikalar izlenmesi gerekiyor. Biz, termal turizmine çok önem veriyoruz. Kışın gelmesi ile birlikte de termal önem kazanıyor bunun için yatırımlar yapıyoruz fakat istediğimiz doluluğa ulaşamamak yatırımlarımızı boşa çıkartıyor” dedi.

İzmir turizminin daha iyi olması için turizm partnerlerinin daha çok olması gerektiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti: “Biz, İzmir ve çevresinde turizm partnerlerimizin daha çok olması gerektiğini düşünüyoruz. Ticaret odaları, belediye yetkilileri, çeşitli sivil toplum kuruluşları bir araya gelmeli ve alanda neler yapılmalı diye konuşulması gerekiyor. Bölgemizde bir sürü turizmci var, fakat birlikte çalışamıyoruz. İzmir'in turizmini yüceltemiyoruz. Deyim yerindeyse turizmciler olarak yumruğumuzu bir vuramıyoruz.”

Dibe vuruyor

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir turizmini ihmal ettiğini belirtti. İşler, şu ifadeleri kullandı: “İzmir’in bütün değerlerinin ve tarihinin tanıtımına önem vermemekle birlikte, ne yazık ki hükümet kanadından da İzmir ve buna bağlı olarak İzmir turizmi ihmal ediliyor. Bu kadar güzel değerlere sahip kentimize gelen vuruyor, giden vuruyor. Yetkililerin, İzmir turizminin ilerlemesine ve Türkiye pastasından pay almasını sağlayacak politikalar izlememesi, İzmir turizminin giderek dibe vurmasına yol açıyor.”

Hak ettiği yerde değil

İzmir'de turizmin öksüz bırakıldığını söyleyen İşler, “Turizmde turist sayısından çok, turizmden sağlanan gelir önemli. Turist sayısını ve dolayısıyla turizm gelirlerini arttırabilmemiz, turizmi çeşitlendirmemiz, pazar yelpazesini genişletmemiz, yurt dışı tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermemizle mümkün. Yarattığı ciddi boyutta istihdam yanında, yerinde hizmet ihraç ederek döviz girdisi sağladığı da göz önünde bulundurularak turizm sektörünün daha çok desteklenmesi lazım. İzmir turizmi hak ettiği yerde değil. Sorun şu: İzmir, hedef pazarlarda yeterince tanıtılmıyor. İzmir, ülkedeki konumu ve sahip olduğu olanakları sayesinde, altın yumurtlayan bir tavuk. Ancak biz bu tavuktan yeterince yararlanamıyoruz. İzmir, yüzünü turizme dönmeli. İzmir’e en az nüfusu kadar turist gelmeli” şeklinde konuştu.