9 EYLÜL - Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, telsiz talebini artırdı. Telsiz sistemi distribütörü firmalar Ukrayna'dan gelen telsiz taleplerini karşılamakta zorlanıyor. Küresel çip krizi ise firmalara ürün tedarik sürecinde sorun yaşatıyor. Diğer yandan terör saldırıları, yangınlar ve doğal afetler gibi olağanüstü koşullar, telsiz haberleşmesini daha da öne çıkardı. 

'YENİ PAZAR TÜRKİYE'
Yangın ve afetler kadar savaş ortamında sabit ve hareketli unsurların birbirleriyle ve komuta merkeziyle haberleşmesinde telsiz sistemleri büyük önem taşıyor. Rusya'nın, Ukrayna'yı işgaliyle başlayan ve 140 günü geride bırakan savaşta şifreli telsizler ve haberleşme sistemlerinin önemi daha da öne çıktı. Bu konuda kendini geliştiren Türkiye, telsiz cihazları konusunda dünyanın önemli bir ülkesi haline geldi. Ukrayna da, telsiz ihtiyacını Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye'den tedarik etmeye yöneldi.

'OLSA, ANINDA SATILIR'
Küresel telsiz markalarının distribütörü konumundaki firmanın satış müdürü ve aynı zamanda Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir Şube Başkanı olan Gökçe Doğan, savaştan dolayı Ukrayna'ya gönderilmek üzere üst segment telsiz talepleriyle karşılaştıklarını söyledi. Savaş öncesine göre talebin en az yüzde 70 arttığını anlatan Doğan, savaş bölgesinden gelen talepleri karşılamaya çalıştıklarını dile getirdi. Savaş ortamında görüşme güvenliği için üst düzeyde şifreleme modülleri kullanan telsizlerin tercih edildiğini söyleyen Doğan, “Ukrayna için bütün Avrupa ülkelerinden ve Türkiye'den üst segment telsizleri talep ediliyor. Talepler 100'lü, 200'lü, 300'lü adetler seviyesinde. Stokta bugün için 3 bin, 4 bin telsiz olsa hepsi gider" dedi. 

'ÇİP KRİZİ YAŞANIYOR'
Ukrayna'nın tanınmış sporcularının, sanatçıların sponsorluk yaparak aldıkları telsizleri götürüp ilgili yerlere teslim ettiğini, orada programlayıp kullandıklarını anlatan Gökçe Doğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Gelen telsiz haberleşme sistemi taleplerini karşılamakta güçlük çekiyoruz. Üretici firmalar bu taleplere yetişemiyor. Küresel çip krizi sayısal haberleşme sistemlerini de etkiledi. Bu krizin aşılmasına çalışılıyor. Aşıldıktan sonra üretim artacak ve talepleri karşılayıp savaş bölgesine göndermeye çalışacağız.”