Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yıllık dönemde tarım ürünleri ihracatı yüzde 13’lük artışla 4 milyar 462 milyon dolardan, 5 milyar 27 milyon dolara yükselirken, tarihinde ilk kez 5 milyar dolar barajını aşmayı başardı.

sinannEge İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinin 7 tanesi tarım ürünleri ihraç ediyor. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği son bir yıllık dönemde yüzde 34’lük ihracat artış hızı ile 392 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı ve Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde ihracat artış rekortmeni oldu. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, artışta sürükleyici olan ihraç ürünlerinin bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, baharatlar ve çikolata ve şekerleme ürünleri olduğunu kaydetti.

Bitkisel yağ ihracatının yüzde 36’lık artışla 128 milyon dolardan, 152 milyon dolara çıktığı bilgisini veren Terci, “Bitkisel yağ ihracatı birliğimiz toplam ihracatının yüzde 39’unu oluşturdu. Yağlı tohumlar ihracatımız ise; yüzde 143’lük artışla 27 milyon dolardan, 88 milyon dolara yükseldi. Burada en fazla ihraç ettiğimiz ürün haşhaş tohumu oldu. Baharat ihracatımız yüzde 25’lik artışla 28 milyon dolardan 34 milyon dolara çıkarken, çikolata ve şekerleme ihracatımız yüzde 44’lük artışla 26 milyon dolardan 34 milyon dolara çıktı. İhracatta 2018 yılında yakaladığımız başarıyı 2019 yılında da sürdürmek istiyoruz ve 500 milyon dolar ihracat rakamını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

PAZAR ARAYIŞI SÜRÜYOR


Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ise, 2019 yılında bu artışın süreceğini belirterek, “Pazar arayışlarımız tanıtım çalışmalarımız sürüyor. 2019 yılında daha önce girmediğimiz pazarlara da girmeyi hedefliyoruz” dedi. Rusya ile yaşanan mandalina krizinin çözülmesiyle rakamların daha da artacağını vurgulayan Uçak, sorunun çözümü için Ticaret Bakanlığı ile görişmeler yaptıklarını söyleyerek, “Bürokratlar düzeyinde yapılan görüşmelerde sorunun giderildiği söyleniyor. Ancak Rusya ile yaşadığımız kriz ortada. Bu konuyu yeniden bakanlığmızın yetkililerine ilettik. Rusya ile yeniden bir görüşme trafiği yaşanacaktır. En kısa sürede sorunun çözüleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.