Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, atıkların ekonomiye kazandırılması için hayata geçirilen projenin ayrıntılarını anlattı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan ‘Dünyamız Nereye Gidiyor? Çevre ve Geleceğimiz Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Panelde sanayiciyi yakından ilgilendiren Çevre Mevzuatı’nın geçirdiği revizyonlar, çevre sorunlarının hayat üzerindeki etkileri ve genç kuşağın çevre sorunlarına bakış açısı paylaşıldı.

İMAR BARIŞI MÜJDESİ


Panelde konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan “Sıfır Atık” projesini hatırlattı, “Son 15 yıl içinde çok ciddi dönüşüm yaşandı. Bu proje 2023 yılına kadar ekonomimize 15 milyar TL katkı sağlayacak” diye konuştu. İmar barışı konusuna da değinen Varan, Türkiye genelinde 13 milyon yapının, İzmir’de ise 1 milyon 250 bin yapının imar barışından faydalanacağını hatırlatarak, “Hiçbir yere gitmeden, evinizde oturduğunuz yerden konutunuzun işlemlerini yapabileceksiniz” dedi. Panelde Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar ‘Tek Gezegen Tek Yaşam’, Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Ayşe Uzmay ve Gökçe Koç ‘İklim Değişikliğinin Tarımla İlişkisi ve Ekonomi’ konulu bir sunum yaptı.