HABER/ Gökçe ADAR

Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa Akkalay, otomobil piyasasının cirolarında düşüş olduğunu söyledi. Akkalay, araç satışının 350-400 bine düştüğünü söyleyerek, “Sektördeki sıkıntıların bir an önce düzelmesi gerekiyor” dedi

Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa Akkalay, otomobil piyasasının cirolarında geçen yıla oranla yüzde 50 düşüş yaşandığını söyledi. Bu düşüşün nedenini dövizdeki dalgalanmalara bağlayan Akkalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Otomobil piyasasında yüzde 50 oranında bir düşüş var. Dövizin oynaklığı, bu düşüşü sağlıyor. Öte yandan, vatandaşın bir çoğu kredi çekerek otomobil alıyor. Ancak şuan kredi faizleri de çok yüksek. Dolayısıyla vatandaş araç alamıyor. 2017 yılında Türkiye genelinde otomobil ve küçük ticari araç satışının toplam sayısı 950 bin lira iken, 2018 yılında bu sayı 630 bin liraya düştü. 2019 yılında ise araç satışı 350-400 bine düştü. Yani satış oranları yarıya düştü. Sektördeki sıkıntıların bir önce normalleşmesi gerekiyor.”

İkinci eller de etkilendi

Vatandaşın otomobili masraf olarak gördüğünü dile getiren Akkalay, “Otomobiller, kullanıldıkça eskiyor, sürekli bakım istiyor. Vatandaş, benzine gelen zamları, parça bakım fiyatlarının artması gibi durumları düşündüğünde araba almayı veya kullanmayı masraf olarak görüyor. Durum böyle olunca, vatandaş bırakın yeni araç almayı toplu paraya ihtiyaç duyduğunda ilk işi arabasını satmak oluyor” ifadelerini kullandı.

Yurt dışı merkezli otomobil firmalarınında aynı sorunları yaşadığını dile getiren Mustafa Akkalay, “Sadace ülkemizde değil, yurtdışı merkezli markalarda da aynı sıkıntılar söz konusu. Firmalarda, ciddi ciro düşüklükleri, tahsilat sorunları yaşanıyor” dedi. EGOD Başkanı Akkalay, dövizdeki dalgalanmaların ikinci el araçlarında etkilediğini ifade ederek şöyle konuştu: “Sadece sıfır arabalar değil. İkinci el araçlarının satışları da dövizden etkileniyor. Önceden vatandaş, sıfır araba fiyatı pahalı geldiğinde ikinci el araca yönelirdi. Şimdi ise ÖTV indirimi, KDV indirimi gibi indirimler vatandaşa daha cazip gelip sıfır arabaya olan ilgili arttırıyor. Fakat var olan bu ilgiye rağmen alıcı çok az.”

Araç almanın tam zamanı

Akkalay, sektörde yaşanılan tüm sıkıntılara rağmen şuan otomobil almanın zamanı olduğunu söyleyerek, “Vatandaşa otomobil fiyatları fazla gelsede, şuan alım gücünün artması için ciddi kampanyalar var. Şuan araba almanın tam zamanı. Vatandaş, ertelemeyi hoş gibi görüyor. Ancak önümüzdeki günlerde otomobil fiyatları daha da artacak. Yeni ithal edilmiş bir aracın fiyatı birkaç ay sonra git gide katlanacak. Şuan ki otomobil fiyatları vatandaşlara çok pahalı gibi gelsede, birkaç ay sonra bu fiyatları arayacaklar” ifadelerini kullandı.

Fuarlara ilgi azaldı

Düzenlenen otomobil fuarlarının sektöre katkısının olmadığından bahseden Akkalay, “Eskiden otomobil fuarları takip edilirdi. Katılımcılar şehir dışından gelirdi. Bu da sektöre katkı sağlardı. Ancak her şey sanal ortama geçtiği için, düzenlenen fuarlarında sektöre olan etkisi azaldı. Otomobil sektörünün en büyük fuarlarından biri olan Cenevre Fuarı'nda geçtiğimiz günlerde istenilen doluluğa ulaşamadık. Katılım sayısı oldukça azdı. Çünkü alıcı, fuara gelmek yerine sosyal medyayı tercih ederek sanal ortamdan alışveriş gerçekleştiriyor. Durum böyle olunca otomobil firmaları da fuarda harcayacakları bütçeyi farklı alanlarda kullanıyor. Yani kısacası firmalar fuarlardan kaçar hale geldi” diye konuştu.

KDV indiriminin detayları belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak, 22 Mart 2019'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan mükelleflerce yüzde 1 KDV ile satın alınan binek otomobillerinin tesliminde yüzde 1, yüzde 18 KDV ile satın alınanların tesliminde yüzde 18 KDV uygulanacak. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan mükellefler, 22 Mart 2019'dan sonra alım-satıma konu etmek üzere satın aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV'yi indirebilecek. Bu tarihten önce satılmak için alınan ancak satılmayan binek otomobiller için de KDV indirimi uygulanabilecek. KDV indirimi için, söz konusu binek otomobillerin daha önce maliyetine dahil edilen KDV tutarlarına ilişkin kayıtların düzeltilmesi gerekecek.