Haber/ Murat ERVİN
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ile 6 ihracatçı birliği 2022 yılı beklentilerini anlatmak için basının karşısına çıktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 2022'de 250 milyar dolarlık ihracat yapma sözü verdiğini hatırlatan Jak Eskinazi, “Biz de Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 18 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediğimizi söyledik. Ama bugün için en önemli sorunumuz krediye erişememek. Bizim hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşabilmemiz için paraya, krediye ihtiyacımız var” dedi. 

ARTIŞ DEĞİL DÜŞÜŞ
Verdikleri sözü yerine getirebilmek için çalıştıklarını belirten Eskinazi, “Fakat bunun olabilmesi için de ortamın da mutlaka hazır olması lazım. Ortam hazır olmadığı müddetçe, bizlere kredi olanakları açılmadıkça biz bu ihracatı yapamayız. Örneğin Ege Demir ve Dışı Mamuller Birliği Başkanımız Yalçın Ertan gibi birlik başkanlarımızın önemli bir kısmı bu ortam devam ederse ihracatlarında yüzde 20 düşüş yaşayabileceklerini söylüyor. Bizim en büyük dileğimiz Türkiye'nin yurt dışı görünümünün düzeltilmesi ve Merkez Bankası tarafından sağlanacak kredilerin açılmasıdır” ifadelerini kullandı. 

'ADAPTE OLAMADILAR'
Merkez Bankası'nın 3 Ocak'ta yayımladığı tebliğdeki belirsizlikler nedeniyle sektörlerden tepkiler geldiğini kaydeden Eskinazi, uygulama alanlarının net olmaması ve sistemin alt yapısının hazırlanmamış olması, bankaların adaptasyonundaki sıkıntıların ihracatı olumsuz etkilediğini aktardı. Bugün için bankaların hazırlıklarını tamamladıklarını ve birkaç şube dışında sorun çıkmadığını da sözlerine ekleyen Jak Eskinazi, Merkez Bankası'nın ihracattan gelen dövizin yüzde 25'lik kısmın TL'ye çevrilmesi zorunluluğunun ise ihracatçıya olumsuz bir yansıması olacağını zannetmediğini söyledi. 

'ÖNÜMÜZÜ AÇIN'
Ege Demir ve Dışı Mamuller Birliği Başkanı Yalçın Ertan da demir - çelik üretiminin yüzde 80'inin ithalata dayalı olduğunu belirtti. İhracattan gelen dövizlerin yüzde 25'inin Merkez Bankası'na (MB) satılıp TL karşılığının alınmasıyla ilgili olarak konuşan Ertan, “Biz Merkez Bankası'na dövizimizin yüzde 25'inin satılmasına karşı değiliz. Ama tebliğ yayınlandıktan sonra hiç kimse nasıl hareket edeceğini, ne yapacağını bilemedi. Bunun arkasından uygulamayla ilgili açıklama geldi. Yaşanan sorunlar yavaş yavaş çözülüyor ama uygulama süreci hızlı bir şekilde halledilmeli ve ihracatçıların önü açılmalı” diye konuştu.   

GIDADA YÜZDE 40 KAYIP
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise gıdada yüzde 40'lara varan kayıp yaşadıklarının altını çizerek, “Gıda kaybında en önemli kurtarıcı soğuk zincir sisteminin kurulmasıdır. Hasattan nihai tüketiciye kadar tüm süreçlerde soğuk zinciri kullanırsak bu yüzde 40'lık kayıp oranı yarıya yarı azalıp yüzde 20'lere iner. Ticaret Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'nın ortak çalışmasında soğuk zincir sistemlerinin kurulmasına yönelik ciddi adımlar atılmaya hazırlanıyor. Sebze ve meyve hallerine de soğuk hava odaları kurulursa ürünlerin yazın 3-4 saatte bozulması da önlenecektir” dedi.