Gıda Enflasyonu Zirveye Tırmanıyor: Dünyada Sadece İki Rakibimiz Kaldı! Gıda Enflasyonu Zirveye Tırmanıyor: Dünyada Sadece İki Rakibimiz Kaldı!

Motorin fiyatlarına 21 Temmuz Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 55 kuruşluk zam yapıldı3. Zamla birlikte motorinin litre fiyatı İstanbul’da 33,92 liraya yükseldi. Benzin grubunda ise herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmuyor. Benzinin litresi ise ortalama 34,05 liradan satılıyor.

15 Temmuz tarihinde İzmir'de motorin litre fiyatı 26.37 TL iken benzin litre fiyatı 28.05 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 16 Temmuz Pazar günü itibarıyla bu fiyatlar büyük bir artış gösterdi.

İzmir Güncel akaryakıt fiyatları

İzmir'de benzin fiyatları 34.59 TL'ye yükselirken, motorin fiyatları ise 34.57 TL oldu.

Ekmek ve ulaşıma da zam geldi

Akaryakıt fiyatlarındaki artış, ekmek ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlara da yansıdı. Ankara Fırıncılar Odası’nın almış olduğu kararla Başkent’te ekmek fiyatına yüzde 40 zam yapıldı. 200 gram ekmeğin fiyatı 5 liradan 7 liraya; kepek, tam buğday ve çavdar ekmeğin fiyatı ise 8 liradan 10 liraya yükseltildi.

Yozgat’ta da Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yüzde 44,4 zam kararı aldı4. 210 gram ekmeğin fiyatı 4,5 liradan 6 lira 50 kuruşa yükseltildi.

Bu arada Kayseri’de şehir içi toplu taşıma ücretlerini yeniden belirlerdi. Düzenleme göre, tam bilet 11,50 TL, indirimli bilet: 6,25 TL’ye yükseltildi.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Akaryakıt fiyatlarını belirleyen en önemli faktörlerden biri Brent petrol fiyatlarıdır. Brent petrol, uluslararası piyasalarda en çok işlem gören petrol çeşididir. Brent petrol fiyatları arz-talep dengesine, jeopolitik gelişmelere ve spekülatif hareketlere göre değişir. Brent petrol fiyatları yükseldikçe akaryakıt fiyatları da artar.

Bir diğer önemli faktör ise döviz kurlarıdır. Akaryakıt ithalatı dolar üzerinden yapıldığı için dolar kurundaki artış akaryakıt fiyatlarını da yükseltir. Dolar kurundaki düşüş ise akaryakıt fiyatlarını aşağı çeker.

Akaryakıt fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör ise vergilerdir. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yaklaşık yüzde 65’i vergilerden oluşur. Bu vergiler arasında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Enerji Fonu vardır. Vergilerdeki artış veya indirim akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiler.

Kaynak: HABER MERKEZİ