Haber/ Didar DEMİRCİ

Memur ve memur emeklisinin beklediği enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte ocak ayında maaşlara yapılacak zam oranları belli oldu. Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 27.47, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 25.47 oranında zam yapılacak. Memura yapılacak zam oranlarının açıklanmasının ardından sosyal medyadan açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memura yapılan zammın enflasyonun altında ezildiğini ve ek zammın şart olduğunu söyledi. Zamların yeterli olmadığına ilişkin eleştirilerini sürdüren Yalçın, “Mutabakatsızlıkla sonuçlanan ve Hakem Kurulu kararı ile 2021 için yüzde 3+ yüzde 3 oranındaki artışlar; enflasyona sadece yenilmedi, ezildi. Enflasyon farkı memurun düşen alım gücünü yükseltmek için asla yeterli değildir. Şimdi kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme zamanıdır” diye konuştu. Öte yandan Yalçın, kurdaki dalgalanmaya ve önemli gider kalemlerine gelen zamlara dikkat çekerek, memur maaşlarına ek protokolle zam yapılarak, eriyen maaşların telafi edilmesi gerektiğini savundu.

“EMEĞİ İLE GEÇİNENİ KORUMUYORLAR”

Açıklanan enflasyon rakamlarının doğru olmadığını belirten Birleşik Kamu İş İzmir İl Başkanı Adem Yıldırım, TÜİK’e ‘şemsiye açmış’ eleştirisiyle yüklendi. Memurların maaşlarına gelen zam oranına eleştirel bir gönderme yaparak “Süper, harika bozdur bozdur harca” diyen Yıldırım, “TÜİK enflasyon rakamlarını halkın enflasyonu oranında açıklamadı. Bağımsız kurumların açıkladığı enflasyon oranları bile yüzde 87’lerde. TÜİK aralık ayındaki zam yağmurundan korunmak için şemsiye açmış diye düşünüyorum. Bizler bu zam yağmurunda şemsiyesiz kaldığımız için fazlasıyla etkilendik. Marketteki, manavdaki ve faturalardaki enflasyon kesinlikle ve kesinlikle yüzde 36,8 değil. TÜİK bir şemsiye açmış ve kendisini korumuş ya da bir kısım zümreyi korumuş. Yani emeği ile geçinenleri ve memuru korumamış” sözlerini kaydetti. Son olarak gerçek enflasyonun açıklanarak kamu emekçilerini ve dar gelirliyi koruyan adil bir çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, “Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz. Devletin tasarruf yapmasını ve kamu kaynaklarını emekten, emekçiden yana kullanmasını istiyoruz” dedi.

Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şube Başkanı Mehmet Düşünceli ise TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarıyla yoksulluğun üstünü örtmeye çalıştığını söyleyerek, “Emeklilerin bütün harcamaları yiyeceğe, barınmaya, ısınmaya gidiyor. Buradaki enflasyonun çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. O nedenle en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olmasını istiyor, geçinmek istiyoruz. Emeklileri açlığa mahkum etmeyin” diye konuştu.