Özel/Murat ERVİN
Geçtiğimiz hafta İzmir Ticaret Odası'na gelen 15 kişilik Ankara heyeti medikal sektörü temsilcilerini dinledi. Sektör üyeleri devletten hala 7 milyar TL'ye yakın alacakları olduğunu ve bu alacakların artan döviz kuru karşısında her geçen gün eridiğini belirtti. Bundan sonraki ödemelerin 7 iş gücü içinde yapılmasını isteyen iş insanları, 6 ay öncesine ait alacaklarına da enflasyon farkı eklenmesini talep etti. Alacaklar haricinde sağlık bakanlığının işlemler için yaptığı ve SUT olarak bilinen Sağlık Uygulama Tebliği'nde de fiyat güncellemesi yapılmasını isteyen temsilciler, ihale şartlarında belirtilen 15 yaş üstü cihazların kullanılmama maddesinin de kaldırılması gerektiğini açıkladı.



'OLACAK İŞ DEĞİL'
İzmir Medikalciler Derneği Başkanı ve İZTO Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Başkanı Onur Akgün, makro ekonomik sistemde aylar sonrası ödeme yapılmasının sektör çalışanlarını mağdur ettiğini sözlerine ekledi. Bu ödemelerin en geç 7 işgünü içinde tahsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Akgün, “Aksi taktirde dövizin hareketli olduğu, kurların bu kadar çıktığı bir dönemde 6 ay vadeli ödeme almamız olacak iş değil. Bakanlık daha önce ödemelerin 90 gün içinde ödeneceğini söylemişti ama bu da olmadı. Zaten olsa bile yeterli değil çünkü biz yurtdışıyla dolar üzerinden iş yapıyoruz. 1 haftada dolar kuru 1 lira yükseldi. Bir de bunu 6 aya öncesine göre hesaplarsanız kaybımızın ne kadar çok olduğu daha iyi anlaşılır” dedi.


'TAKSİ PARASINI BİLE ÖDÜYORUZ'
Diğer yandan isminin açıklanmasını istemeyen başka bir sektör temsilcisi de Ankara'dan gelen heyetle yapılan görüşmede ihale şartlarında tıbbi cihazlar için belirtilen 'en fazla 15 yaşında olması' şartının da kaldırılmasını, ihaleleri alan şirketlerden çek yak, TV, buzdolabı gibi farklı isteklerde bulunmamasını da isteyerek 6 başlıkta taleplerini ilettiklerini aktardı. Doların 5.5-6 TL olduğu dönemdeki alacaklarının 15 milyar lira civarında olduğunu fakat bunun bir kısmının ödendiğini söyleyen iş insanı, “Ama artan döviz kuruyla alacaklarımızda oldukça yüksek fiyat farkları oluştu. Diğer yandan ihaleye girip teklif verdiğiniz işlerin haricinde bizlerden farklı isteklerde bulunuluyor. Örneğin hastanelerde doktorlardan toplanan kan örneklerini firma, taksi tutarak halk sağlığı laboratuvarına götürüyor. Bir ayda taksiye 50 bin lira ödeyen firmalar vardı şimdi ise bu rakamın petroldeki artışla 140 bin liraya yükseldiğini duyuyoruz” ifadelerini kullandı.



'KAN TESTİ BİLE YAPILAMAZ'
Yurt dışından alınan cihazların daha Türkiye'ye gelmeden vergisinin ilgili kurumlara ödendiğini de sözlerine ekleyen iş insanı şunları söyledi: “Bu durum böyle devam ederse 1 yıla bile kalmadan hastanelerde kan testi bile yapılamaz hale gelir çünkü firmaların dayanacak gücü kalmadı. Devletten alacakları ödense bile 6 ay önceki parası pul oldu. SUT fiyatları deseniz son 2 yıldır sadece yüzde 15-20 civarında bir artış yapıldı. Heyete SUT fiyatlarının kaldırılması veya ülke koşullarına uygun şekilde güncellenmesi talebinde bulunuldu. Yetkililer ise bu konularda sektör temsilcilerine hak verdikleri ve ellerinden gelen desteği sağlamaya çalıştıklarını belirtti.”

'YAŞ SINIRI KALKSIN'
Türkiye'de sağlık kurum ve kuruluşlarında kullanılan tıbbi cihazlar için 15 yaş sınırı olduğunu, bu sınırlamanın kaldırılması gerektiğinin de aktarıldığını açıklayan yetkili, “En ucuz cihaz 100 bin eurodan yani 1.7 milyon liradan başlıyor. Ortalama fiyatlar ise 400-500 bin euro civarında yani bugünkü kurla yaklaşık 8.5 milyon TL. Bu yaş sınırı ise yeni cihaz alımı mecburiyetinden sürekli döviz kaybına neden oluyor. Yaş sınırının kalkması, yapılan testlerde doğru sonucu veren ve herhangi bir hataya neden olmayan tıbbi cihazların yaşı kaç olursa olsun kullanılmaya devam edilmesini Ankaralı heyetten istedik. Zaten bu cihazlar her gün doktorlar tarafından test ediyor. Yurtdışından gelen ve orada ölçümleri yapılmış bir örneği buradaki makineye de koyarak test ediliyor ve sonuçların birbirini ne kadar tuttuğu karşılaştırılıyor. Sonuçların bu kadar yakından takip edildiği bir cihaza yaş sınırı getirilmesi anlamsız.”

SEKTÖRÜN 6 TALEBİ
1- Sektörün 6 aydan beri ödenmeyen alacakları ödensin
2- Ödenecek faturalara enflasyon farkı yansıtılsın
3- Medikal firmalar sağlıkla ilgili işler dışında başka işlerle uğraşmasın (Örneğin kan örneklerinin taşınması için her gün taksi ücreti verilmesi, çek yat, beyaz eşya, TV gibi ürünleri almasın vs)
4- SUT fiyatları güncellensin
5- Tıbbi cihazlardaki 15 yaş sınırı kaldırılsın, doğru sonucu veren her cihaz yaşına bakılmaksızın kullanılmaya devam etsin.
6- Yurtdışından alınan cihazlarda devlet, üretici firmalardan en az 20 yıl yedek parça garantisini zorunlu tutsun

4 OTURUMLU TOPLANTI
29 Mayıs'ta Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu, Kamu İhale Kurumu, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve TOBB Medikal Meclisi temsilcileri, Tıbbi Cihaz Sektörünün sorunlarını masaya yatırmak için İzmir’de buluştu. İzmir Ticaret Odası öncülüğünde, Ankara’dan İzmir’e gelen 15 kişilik heyet, 4 oturumdan oluşan kapsamlı toplantıda İzmir Ticaret Odası üyelerinin sorularını yanıtlamıştı.